Colp contra una xarxa de tràfic il·legal d’animals amenaçats que actuava a Alacant

L’operació més gran a Espanya ha decomissat 200 exemplars de 60 espècies dissecades.

Colp contra una xarxa de tràfic il·legal d’animals amenaçats que actuava a Alacant
Colp contra una xarxa de tràfic il·legal d’animals amenaçats que actuava a Alacant

L’operació Taxideràlia, per la qual han detingut sis persones, ha decomissat, entre d’altres, espècies dissecades de lleó africà, rinoceront blanc, tigre de bengala, hipopòtam, antílop, girafa i cocodril africans. Totes elles estan incloses en el conveni CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), que estableix una xarxa mundial de control. A més, exigeix tindre permisos oficials per autoritzar-ne el comerç.

Les peces intervingudes es venien per internet amb preus de vora 8.000 euros. L’actuació es va posar en marxa quan la Guàrdia Civil va detectar un increment d’anuncis digitals on es venien espècies de les quals la legislació prohibeix la venda. Aquest delicte, tipificat com a contraban, està sancionat amb penes que van de sis a dos anys de presó.

Esta actuació es va desenvolupar entre el maig i l’octubre del 2018, però hui se n’han donat a conéixer els detalls en una jornada organitzada pel Ministeri de Transició Ecològica al voltant de la lluita contra el tràfic d’espècies silvestres.

El tràfic de vida silvestre ocupa el quart lloc de delictes en l’escala mundial després del tràfic de drogues, les falsificacions i el tràfic d’éssers humans. Cada any es trafica amb 1,5 milions d’aus vives i 440.000 tones de plantes medicinals. Es maten més de 100 tigres, 1.000 rinoceronts, 30.000 elefants i 100.000 pangolins. L’ONU estima que el mercat negre associat a este delicte mou 90.000 milions de dòlars a l’any. Constitueix, a més, una amenaça greu per als recursos naturals i el patrimoni cultural dels països.

La tinent Maria Pellicer, de la unitat del Seprona d’Alacant, ha explicat que els tallers on es dissecaven els animals “treballaven sense autorització i abocaven els residus al clavegueram”.

Luis Mariano González, cap de l’Àrea de Conservació del ministeri, ha explicat que “Espanya, per la localització i rellevància en el comerç europeu i mundial pot tindre un paper molt important en la lluita contra el tràfic d’espècies silvestres”. Per això, ha demanat una major col·laboració entre administracions.

També et pot interessar

stats