Suspesa la vaga de collidors hores després de les primeres protestes

UGT i CCOO tornen a seure a la taula de negociació sobre el conveni sectorial amb la patronal amb l'objectiu d'aproximar la revalorització dels salaris a la inflació

Un grup de collidor protesta a les portes d'un magatzem de taronges de Xeresa
Un grup de collidors protesta a les portes d'un magatzem de taronges de Xeresa / À Punt NTC
safor
13 de desembre 2022 - 12:15 Actualitzat: 13 de desembre 2022 - 15:35

La UGT i CCOO han desconvocat la vaga de collidors, hores després de convocar 50.000 treballadors a la protesta. Les banderes sindicals han arribat a onejar durant el matí a les portes de moltes cooperatives valencianes en la primera vaga indefinida des del 1989. Però els sindicats tornen ara a la taula de negociació amb expectatives renovades sobre l'objectiu d'una revisió salarial més pròxima a la inflació en el conveni sectorial.

La valoració sobre la jornada de protesta és desigual. La UGT estima en un 90% la participació a València i CCOO assegura que ha parat entre el 80 i el 85% del personal de Castelló. La patronal, per contra, assegura que l'afecció ha sigut menor.

Els sindicats reclamen un augment salarial de l'11% i també equiparar la pujada dels collidors a estall als de jornal. Però la patronal ha oferit fins ara un 9% per als primers en quatre anys i un 6,3% per als segons. Ara mateix, un collidor a jornal cobra deu euros amb 65 cèntims l'hora, mentre els que van a estall reben una contraprestació lleugerament superior. Per al portaveu de CCOO PV, Vicent Garcés, l'oferta inicial de l'empresariat és clarament discriminatòria. I recorda que els collidors a estall representen el 90% de la mà d'obra. És a dir, que s'ofereix una pujada menor a la gran majoria.

La incapacitat d'acostar postures va fer els sindicats alçar-se de la taula de negociació i convocar la vaga. Parlen de salaris de misèria i acusen les empreses d'obligar a assumir a la força de treball la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació. La patronal els culpa de voler afonar la citricultura valenciana i assenyalen que els collidors d'altres punts d'Espanya, com Tarragona, Sevilla o Múrcia, cobren menys.

La protesta ha arribat en el pitjor moment per a les empreses, que s'han trobat en la recta final de la campanya de Nadal amb les cambres de fruita mig buides. "Tenim moltes comandes pendents d'Europa i hem de donar-los solució", lamenta Karín Varvaró, gerent de la cooperativa de Bétera.

Però des de la secció des de la UGT els adverteix Delia Garcia: "La pilota està en la teulada de la patronal i s'han de moure ells".

Treballadors millor pagats de tota Espanya

Sobre la vaga s'ha pronunciat aquest dimarts també l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja). L'organització professional agrària no entén aquest atur en la Comunitat Valenciana "quan es tracta de la regió productora de cítrics que té acordat el pagament de millors salaris de tota Espanya per a aquesta mena de treballadors". AVA assegura que l'actual conveni de collidors resulta ser un 23,8% més generós que el de Tarragona, un 26,6% més que el de Sevilla i un 27,6% més que el de Múrcia. Per tant, AVA-Asaja critica que “precisament siga en la comunitat que millor es paga els collidors on hi haja més crispació”.

També et pot interessar

stats