Els collidors de cítrics estan convocats a una vaga indefinida en plena campanya

Al voltant de 60.000 persones estan convocades per a demanar “salaris i condicions concordes a la vàlua” dels treballadors

Camps de taronjes
Camps de taronjes
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de desembre 2022 - 19:35 Actualitzat: 12 de desembre 2022 - 20:56

Els principals sindicats de la Comunitat Valenciana, UGT-PV i CCOO PV, han convocat una vaga indefinida a partir d'aquest dimarts entre els collidors de cítrics. Aquesta vaga està motivada pel “bloqueig” d’un nou conveni col·lectiu en el sector i per a exigir que les patronals posen sobre la taula “salaris i condicions concordes a la vàlua” dels treballadors. Aquesta vaga convoca a 60.000 treballadors que treballen en la collita de cítrics.

Després de diverses reunions de la comissió negociadora, "no ha sigut possible acostar postures que permeten arribar a un acord per la inflexibilitat de la patronal", han criticat. La patronal, en concret, ofereix un conveni de quatre anys de vigència que "separa el destall del salari hora". En el salari hora, ofereixen un increment del 3% el 2023, del 2,5% el 2024, del 2% el 2025 i de l'1,5% el 2026.

CCOO considera "inacceptable" l'oferta, ja que "pretén que les persones treballadores del sector assumisquen els increments del cost de la vida". "És senzillament un insult a la intel·ligència i a la professionalitat del personal del sector. Una vegada més aposten per una desregulació total del sector i salaris de misèria", ha denunciat.

En aquest sentit, els sindicats han exposat que la recol·lecció de cítrics és "un sector estratègic i fonamental per a l'economia valenciana, però aquest pes no té cap impacte en les condicions de vida i treball del personal". "Les quadrilles fa anys són maltractades i menystingudes, amb salaris de misèria, en precàries condicions de protecció a la salut, assumint altres tipus d'activitats que no estan regulades en el conveni, però que les realitzen sense que se'ls remunere", han conclòs.

La patronal lamenta l'actitud

Per la seua banda, el Comité de Gestió de Cítrics (CGC) ha lamentat l'actitud “irresponsable i incoherent” que han tingut els sindicats durant el curt procés de negociació per a renovar el Conveni de Collidors de la Comunitat Valenciana i ha assegurat que, amb la convocatòria de vaga, es castiga la citricultura valenciana, enfront de l'andalusa i la murciana.

També et pot interessar

stats