Urnes, paperetes i ventiladors: els col·legis electorals es preparen per al 23J

El termòmetre pot arribar als 36 graus a l'interior de la província de València aquest diumenge, en què s'ha establit un avís groc per altes temperatures

Mesa electoral habilitada amb ventiladors i aigua / À Punt NTC

Aquest diumenge se celebren les eleccions generals del 23J, una cita electoral que cau en ple estiu i que registrarà altes temperatures de nord a sud de la Comunitat Valenciana. Per això, amb l'objectiu d'afrontar la canícula, els consistoris valencians han fet apilament d’aigua i ventiladors per als 2.156 col·legis electorals en què podrà depositar-se el vot.

L'Agència Estatal de Meteorologia ha establit per a aquest diumenge un avís groc per altes temperatures a l'interior nord de la província de València, on el termòmetre pot arribar fins als 36 graus. En concret, l'avís per calor estarà vigent des de les 13 fins a les 21 hores.

Encara que durant les últimes jornades la calor intensa havia afluixat un poc, la previsió general per a la Comunitat Valenciana per al diumenge electoral és que les temperatures màximes vagen en ascens, especialment a l'interior, on podrà ser localment notable. A més, seran significativament altes en l'interior d'Alacant i València.

El Pla Nacional d'Actuacions Preventives pels efectes de l'excés de temperatura sobre la salut que cada estiu activa el Ministeri de Sanitat no preveu cap mesura específica per a jornades electorals, però sí que recomana una sèrie d'actuacions quan se superen determinats llindars de temperatura.

A Torrent (Horta Sud), per exemple, l'Ajuntament ha comprat 61 ventiladors per als col·legis i ha encarregat a la brigada d'obres que repartisca aigua al llarg de la jornada a tots els membres de les taules. A més, ha organitzat un dispositiu especial de Protecció Civil i la Creu Roja que actuarà davant qualsevol emergència relacionada amb les altes temperatures.

A Bétera (Camp de Túria), on les previsions de l'oratge anuncien màximes per damunt dels 34 graus, l'Ajuntament ha decidit reforçar el confort climàtic amb aires condicionats portàtils. “Ací entrarà i eixirà molta gent, per la qual cosa les portes i finestres estaran obertes”, explica Manolo Bayona, conserge de l'Ajuntament de Bétera. “L'aire no serà com el que tenim a casa, però sí que estarà condicionat perquè la gent no patisca l'onada de calor”, conclou.

També, a la Vila Joiosa (Marina Baixa), el consistori ha habilitat ventiladors en els col·legis electorals on no tenen aire condicionat. “S'han comprat setze ventiladors per a garantir que votants, apoderats, presidents i vocals estiguen en unes temperatures adequades durant l'actual onada de calor”, apunta Peyo Lloret, regidor de Serveis Tècnics.

València es prepara per a la cita electoral

Més de 800 persones conformen el dispositiu especial de personal elaborat per l'Ajuntament de València per al “correcte desenvolupament” de la jornada electoral. El consistori assegura que pren “les mesures necessàries” perquè els ciutadans puguen acudir a votar “en les millors condicions”.

El servei operatiu inclou a 246 agents al matí i 270 a la vesprada, amb un total de 516 efectius distribuïts amb funcions de supervisió i coordinació, vigilància de mesa electoral, junta electoral i agents de reforç, ha detallat el consistori en un comunicat.

Per la seua part, la delegació del govern també ha sumat mesures especials per a combatre les altes temperatures, com la disponibilitat d'aigua en cada col·legi.

Respecte a la climatització, el dispositiu municipal ha ordenat la reubicació dels llocs de votació en espais amb millors condicions enfront de les altes temperatures. L'Ajuntament també ha proporcionat deu ventiladors a centres municipals i trenta a centres privats.

També et pot interessar

stats