Acaba la campanya electoral més atípica i acalorada

Els candidats i candidates dels diferents partits que concorren a les eleccions generals consumeixen les últimes hores per a captar el vot dels indecisos

Els líders dels principals partits que concorren a les eleccions generals
Els líders dels principals partits que concorren a les eleccions generals / À Punt NTC

Acaba la campanya per a les eleccions generals. Els partits polítics han apurat aquest divendres de vesprada les últimes hores en actes amb els que pretenen captar el vot indecís i lluitar contra l'abstenció. Acaba, en definitiva, la campanya més atípica pel calendari i també quinze dies marcats pels intensos enfrontaments entre candidats i les acalorades crítiques llançades. Un pols obert que evidencia que, independentment de qui guanye, cap partit considera que tindrà la majoria absoluta i, per tant, necessitarà pactar. 

Després de dues setmanes d’intensa campanya en què el vot per correu ha sigut un dels grans protagonistes, la sort és tirada. 

Pedro Sánchez: "Ho apostem tots al roig"

Gandia, Alacant, València i Madrid són alguns dels llocs que han triat les formacions amb representació al Congrés per col·locar els seus missatges. A la capital de la Safor, la candidata socialista al Congrés per València, Diana Morant, torna a la ciutat que la va llançar a la política estatal per a demanar el vot per al PSPV-PSOE i afirmar que el seu partit està remuntant, perquè les enquestes cada vegada els donen un espectre més ampli i que ixen a guanyar.

Ha ressaltat que es presenten com a instrument útil, no només per al vot d’esquerres, sinó també per al votant del PP que veu que els seus dirigents no estan complint els seus principis i els seus valors. “Espanya és millor que ells”, ha postil·lat: una frase que també ha dit el secretari general del seu partit en l’acte de tancament a Madrid.

El candidat socialista a president del govern, Pedro Sánchez, ha escollit el municipi de Getafe, per a clausurar la campanya. Allí ha instat el seu electoral a donar una última espenta perquè, amb les paperetes del PSOE, es mantinga el progrés. “Només us demane que el pròxim 23 de juliol ho apostem tot al roig per a guanyar les eleccions i garantir quatre anys més de progrés al nostre país”, ha dit. Sánchez també ha proclamat que aquest diumenge serà el dia de la victòria de les dones enfront del masclisme, de la cultura enfront de la censura, de la veritat enfront de la mentida i del futur i el progrés enfront del retrocés i la involució. 

Feijóo: "No tinc deutes ni pactes amb ningú"

D’altra banda, el Partit Popular ha elegit Alacant per al seu últim gran acte abans de les eleccions. A la plaça forta del nou president de la Generalitat, el popular Carlos Mazón, la cap de llista per al Congrés, Macarena Montesinos, ha destacat que la província d’Alacant ha sigut la gran damnificada d’aquesta legislatura perquè ha sigut la província amb menys finançament d’Espanya. “Els cinc anys de govern de Sánchez ens han castigat amb acarnissament”, ha lamentat.

Alberto Núñez Feijóo ha tancat la campanya electoral del Partit Popular a la Corunya, on ha agraït el suport als militants i ha assegurat que vol ser "un candidat de fiar". El líder popular ha afirmat que vol "arribar i governar a soles", en referència a les enquestes, que vaticinen un resultat ajustat on seria necessari el suport de Vox. "No tinc deutes ni pactes amb ningú, ni estic sotmés a ningú, excepte al conjunt dels espanyols", ha afirmat.

"Em coneixeu com a ningú més a Espanya, amb els meus defectes i errors; sabeu també el que es pot esperar de mi", ha afirmat Feijóo, que ha promés "moderació, menys personalismes, menys divisió i més unitat", a més d'"acabar amb els cinc anys de sanchisme". El candidat del PP ha promés "ser un president que s'oblida de si mateix per pensar en els altres", i per tal que "Espanya avance unida, sense trencar la unitat de la nació". Feijóo ha apel·lat durant el discurs a "l'Espanya que amem", i que "és la suma de tots". A més, ha acusat el govern de "mentir" i de "tractar de dividir la nació perquè no es notara la divisió del seu govern".

Abascal demana als seus votants que "no donen la batalla per guanyada"

El cap de llista per València al Congrés per Vox, Carlos Flores, ha optat per tancar la campanya a la plaça de Colón de Madrid. El seu partit l'ha triada per a abaixar la persiana a aquests 15 dies de campanya electoral. Allí el candidat a la presidència del govern, Santiago Abascal, ha demanat a tots els que confien en Vox que no donen la batalla per guanyada i que no facen com el PP, que ja s’està repartint ministeris i vicepresidències. També ha afirmat que l’única cosa que molesta a la direcció del Partit Popular és Vox i ha criticat al partit de Feijóo que “ha allargat la mà a absolutament tots excepte a Vox, des del Partit Socialista a Bildu”.

Yolanda Díaz assegura que "la remuntada ja és una realitat"

Compromís-Sumar ha escollit posar el punt final a la campanya electoral al barri del Cabanyal de València, amb un sopar de pa i porta. Des de la coalició estan convençuts que aconseguiran un gran resultat, i la cap de llista per al Congrés per València, Àgueda Micó ha demanat el vot en clau valenciana, afirmant que aquest diumenge pot ser el primer pas per a guanyar el govern de la Generalitat el 2027. “El suport a Compromís-Sumar seria el primer pas per a lluitar contra el govern de la vergonya de PP i Vox”, ha afirmat.

Yolanda Díaz, candidata a la presidència del govern per Sumar, coalició que aglutina catorze partits progressistes, s'ha donat també un últim bany de masses com a tancament de campanya a l’auditori del parc Tierno Galván de Madrid, acompanyada de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra; l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i la diputada de Més Madrid, Mónica Garcia, entre altres personalitats de la política. Díaz ha demanat el vot "perquè la remuntada ja és una realitat". "Som la força decisiva d'aquesta campanya. Hem canviat el guió d'aquesta història i hem demostrat que amb propostes polítiques i desmuntant les mentides de Feijóo, hui tenim possibilitats de guanyar".

Díaz també ha apel·lat al món de la cultura i ha assegurat que "no permetrem que ens censuren i lluitarem per la llibertat", en referència a les representacions culturals cancel·lades per governs conservadors en diversos municipis. "No permetrem que ens governen amb mentides, contra els treballadors de Correus o les relacions de Feijóo amb un narcotraficant". A més, ha demanat a la ciutadania "que no permeta que juguen amb les vides dels pensionistes, els joves i els treballadors, que s'hauran de jubilar als 72 anys pujats a una bastida. Eixim a defendre les nostres pensions".

També et pot interessar

stats