Els candidats valencians a les eleccions del 23J protagonitzen un debat marcat en clau estatal

Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular), Àgueda Micó (Compromís-Sumar) i Carlos Flores (Vox), s’han encreuat acusacions amb un to dialogant, en un debat on s’han escoltat menys propostes en clau valenciana

Carlos Flores (Vox), Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular) i Àgueda Micó (Compromís-Sumar) participen en el debat d'À Punt
Carlos Flores (Vox), Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular) i Àgueda Micó (Compromís-Sumar) participen en el debat d'À Punt / ©Miguel Lorenzo
À Punt NTC
Anna Verge @apuntnoticies
18 de juliol 2023 - 22:51 Actualitzat: 19 de juliol 2023 - 11:03

La reforma del sistema de finançament de la Comunitat Valenciana, la condemna a la violència masclista i els futurs pactes de govern han protagonitzat els moments més tensos d’El debat, 23J en clau valenciana, que ha celebrat À Punt Mèdia aquest dimarts a la nit amb els candidats i candidates a les eleccions generals del 23 de juliol. Moderat pels periodistes Marta Ventura i Mathies Muñoz, Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular), Àgueda Micó (Compromís-Sumar) i Carlos Flores (Vox), s’han encreuat acusacions amb un to dialogant, en un debat que ha estat marcat per l’agenda estatal i on s’han escoltat menys propostes en clau valenciana. 

Un dels moments claus s’ha viscut a l’inici del tercer bloc, on Morant s’ha dirigit als espectadors per a recordar la condemna de Flores el 2002 per violència de gènere contra la seua exmuller i la seua participació en les negociacions amb els populars per a formar govern a la Comunitat Valenciana. “Van canviar els principis per cadires [...]. El PP s’ha fet ultra, ha comprat els discursos de Vox i això els perseguirà sempre”, ha sentenciat. Unes declaracions que el candidat del partit d’extrema dreta ha esquivat, per a després acusar la també ministra de Ciència i Innovació, de fer un “exercici de demagògia il·lícit”. Flores ha explicat aquesta crítica en el fet que Morant, segons ha apuntat, es va gastar 17.874 euros en la reforma del seu despatx i més de 200.000 euros en un “palauet” a Madrid.  

“El PP no accepta cap lliçó d’igualtat del PSPV ni de Compromís-Sumar”, ha assegurat Hoyo que, en sintonia amb la resta de candidats populars a la cambra baixa, ha parlat de la llei del "només sí és sí", per a retraure a les formacions que han “permés que un centenar de violadors isquen al carrer i vora un miler reduïsquen les condemnes mentre, —ha postil·lat— Morant es divertia amb les seues companyes i Micó participava en el ball de la vergonya amb Oltra”. Però, la candidata de Compromís-Sumar no ha tardat a defensar les polítiques de l’exvicepresidenta de la Generalitat en matèria d’igualtat, com l’equiparació de les víctimes de la violència masclista amb les víctimes del terrorisme. “Estic molt orgullosa de tot el que ha fet Oltra i hauríeu d’aprendre de la seua bona faena”, ha afegit. 

La responsabilitat sobre la reforma del finançament al territori valencià d’acord amb el seu pes poblacional ha confrontat tots els candidats entre si, amb un enfocament clarament estatal. Morant i Hoyo han centrat els intercanvis de retrets directes al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al candidat a la presidència popular, Alberto Núñez Feijóo. La número dos al Congrés per València ha carregat que Sánchez ha marginat els valencians i valencianes, convertir-los en “ciutadans de segona”, elegint com a socis “els independentistes catalans i els hereus d’ETA” i no el poble valencià. A les acusacions ha respost la ministra de Ciència i Innovació, que ha assegurat que el principal “adversari” que té Espanya es troba a Génova. “L’únic que va finançar el PP va ser la corrupció [...] Vostés no tenen cap credibilitat”, ha sentenciat. 

Unes intervencions que Micó ha aprofitat per a afegir que els diputats i diputades valencians, “tant del PP com del PSPV”, quan van al Congrés, “fan més cas a Génova i a Ferraz, i s’obliden de qui els va votar”. La candidata de Compromís-Sumar ha valorat que la seua formació és “l’única” que defensa els interessos dels valencians i les valencianes. Pel que fa a Flores, ha centrat la seua intervenció a defensar que el seu partit és “l’únic” que aposta per enfortir un estat “més descentralitzat” i, per tant, ha dit, “més debilitat”. Així, proposa una reducció “dràstica” de la despesa pública, una revisió “sistemàtica” de l’administració i una “racionalització” de les institucions. 

Els retrets han anat en augment en l’últim bloc, en ser preguntats pels possibles pactes de govern. Mentre que les candidates del PSPV-PSOE i Compromís-Sumar han qüestionat la “credibilitat” dels populars per pactar amb els d’extrema dreta a la Comunitat Valenciana, els portaveus de Vox i el PP han carregat contra Sánchez per ser un “mentider compulsiu”. Micó ha parlat de la cancel·lació de la subscripció a les revistes en valencià a Borriana o l’eliminació del nom del cantant d’Al Tall per a l’auditori de Torrent, per a després remarcar que “la llengua no és una ideologia” i que “la cultura dels valencians i les valencianes no és ideologia”. Al que Flores ha respost que “desafortunadament” la llengua i la cultura “sí que s’usen políticament”, apuntant que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua “ha imposat usos lingüístics en les institucions”. 

En clau estatal, Hoyo ha centrat la seua intervenció en acusacions al president del govern espanyol, afirmant que ha “posat en perill” la separació de poders en organismes com el Tribunal Constitucional, el CIS o Correus, i que “no ha tingut problemes per a pactar amb proetarres i independentistes que volen trencar Espanya”. Al seu torn, Morant ha parlat de Vox com un “perill per a la democràcia” i s’ha tornat a dirigir a Feijóo, perquè done explicacions per la seua relació amb el narcotraficant Marcial Dorado. “Imaginen un candidat a la presidència amb aquest currículum”, ha afegit. 

També et pot interessar

stats