Col·lectius de jutges afirmen que la llei ‘només si és si’ manca d'una disposició transitòria que permeta una interpretació de la norma

Als tribunals valencians encara no tenen les revisions de condemnes, però ja hi ha advocats que preparen diverses peticions

Protesta amb una pancarta de la vaga del 8M 'Si nosaltres parem, es para el món' / À Punt NTC

Les veus de la judicatura coincideixen i critiquen el text de la llei. Més enllà de la variació de la tipificació de les penes, els col·lectius de jutges i jutgesses diuen que el que falla d’aquesta norma del ‘només sí és si’, és que consideren que falten disposicions transitòries que permeten una interpretació correcta de la norma.

Als tribunals valencians encara no s'han donat a conéixer revisions de condemnes pel canvi de les forquetes de penes que recull la nova llei de Garantia de la Llibertat Sexual, però ja hi ha advocats defensors que estan preparant diverses peticions.

Juan Carlos Navarro, advocat penalista, afirma que està preparant ja més d'una petició de revisió, “m'afavorirà a alguns clients i em perjudicarà quan vaig d'acusació, però quan soc advocat defensor, em beneficia". Segons l’advocat, les revisions de penes són recurribles i, per tant, acabaran arribant al Suprem, però no a curt termini.

Altres veus recorden que l'objectiu de la coneguda llei no és elevar el castic a l'agressor, sinó protegir més la víctima. Tot i això, hi ha col·lectius jurídics que critiquen obertament el text de la llei per generar dubtes a l'hora d'interpretar-lo. Ascensión Martín, portaveu de l’associació Jutges i Jutgesses per la Democràcia, subratlla que es troben en una disposició transitòria, “la llei era aquesta i ara és aquesta altra, però mentrestant i mentre s’aplica, què fem? Això crea un conflicte jurídic”, ha explicat.

També defensa la necessitat d'un articulat addicional la fiscal especialitzada en violència de gènere, Susana Gisbert, que opina que "quan baixes al camp de la pràctica, et trobes amb problemes que quan has estudiat la teoria no ho havies vist". Les audiències provincials de Madrid i Balears ja han confirmat que es reuniran per tal d'unificar criteris.

També et pot interessar

stats