Col·lectius animalistes exigeixen la prohibició de l’experimentació amb animals

Amb motiu del Dia Mundial de l’Animal de Laboratori, una trentena de manifestants s’han concentrat a les portes de la Facultat de Medicina de València

Col·lectius animalistes exigeixen la prohibició de l’experimentació amb animals / Jesús Moreno
Jesús Moreno
24 d'abril 2021 - 17:28

Aquest dissabte és el Dia Mundial de l’Animal de Laboratori i l’organització Anima Naturalis ha convocat concentracions en contra d’aquesta pràctica a més de vint ciutats de l’estat espanyol. 

Al nostre territori, les ciutats d’Alacant i València han acollit protestes que exigeixen que s'ature l'experimentació amb animals a Espanya. L’any 2019, els professionals de la ciència van recórrer a aquesta pràctica vora 800.000 voltes.

El passat 14 d'abril dos associacions animalistes van interposar una denúncia per maltractament animal a l'empresa Vivotecnia arran d'unes imatges on suposadament el laboratori tractava els seus cobais amb una crueltat innecessària.

En aquesta línia, el passat dia 20 el Congrés va iniciar una proposició no de llei per a sol·licitar que els animals siguen considerats éssers vius, i no objectes que va rebre el suport de tots els partits de la cambra baixa a excepció de Vox. 

Els col·lectius animalistes sol·liciten inversions en alternatives ètiques per a la investigació utilitzant bacteris, algues o cultius cel·lulars. En els últims deu anys la investigació amb animals s'ha reduït un 42%, però ara per ara, no és excepcional. 

Cal recordar, però, que hi ha aspectes de la investigació en els quals encara no se sap com substituir els animals. Segons l'investigador del Centre Nacional de Biotecnologia, Lluís Montoliu, no hi hauria vacunes contra la Covid-19 si no hagueren passat les anàlisis preclíniques en models animals.

El també president del Comité d'Ètica del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) subratlla que l'ús d'animals està estrictament regulat a Espanya amb un procés de diverses instàncies que avaluen i autoritzen la investigació. "No hi ha cap animal que estiga aprovat l'ús del qual siga redundant, gratuït o no estiga justificat. Cal raonar el seu ús i aportar proves que no existeixen mètodes alternatius que estiguen validats", assegura Montoliu.

També et pot interessar

stats