Clementina Domingo: “La dona rural està formada, té les idees clares i és molt capaç”

Aquesta dona emprenedora reclama, en el Dia Internacional de la Dona Rural, una professionalització de les treballadores en entorns rurals

Entrevista a Clementina Domingo, dona rural / À Punt NTC

Clementina Domingo va tornar a Xestalgar, a la comarca dels Serrans, fa sis anys. Criada en un entorn rural, va viure en nombroses ciutats tant dins com fora d’Espanya, però va ser amb la maternitat quan va ressorgir el sentiment de tornar a vincular-se a un territori. Tenia clar que l’entorn rural era el millor per a la criança dels fills, amb un “aire net i pur, diferents recursos naturals i una escola rural molt professional”. 

De família d'apicultors, ha ajudat a modernitzar el negoci amb la venda de la mel que sempre han produït i han elaborat els seus pares. En Sa Mel, amb una filosofia que ella considera de Slow&Flow, fa front a una bretxa laboral que hi ha en el camp, com és la de la “comercialització ètica i responsable”. 

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural, que se celebra aquest dissabte, Clementina reclama una professionalització de les dones que treballen en entorns rurals. Assegura que més de la meitat no cotitza pel seu treball: “O tu eres la propietària de l’explotació o tens una titularitat compartida que t’atorga els mateixos drets que a la teua parella”. "Les noves generacions que decidim dedicar-nos a l’agricultura tenim molt clar que no podem diferenciar-nos dels homes en l'aspecte legal. Estar donada d’alta o tindre una explotació al teu nom et genera uns beneficis evidents en el futur i en els teus drets laborals", deixa clar.

Les noves generacions que decidim dedicar-nos a l’agricultura tenim molt clar que no podem diferenciar-nos dels homes en el tema legal

Aquesta falta de professionalització les ha allunyades també dels càrrecs de direcció. De fet, explica que moltes dones que han treballat en el món rural ho han fet sense contracte, de manera il·legal, i a més compaginant-ho amb un treball de cures. 

En una jornada de reivindicació, Clementina s’adreça als poders polítics no per a demanar ajudes al treball, sinó “ajudes econòmiques substancials”. Creu que les dones haurien de tindre beneficis fiscals per romandre en el món rural, però no generant oportunitats, sinó apostant per les idees que elles ja tenen. “Han de posar-nos fàcil allò que ja existeix, com són els treballs vinculats al territori”. 

Així i tot, reconeix que ja s’ha produït un salt generacional: “Crec que la dona rural està formada, té les idees clares i és molt capaç, perquè creu en si mateixa. Sabem la capacitat que tenim i això ens fa ser autosuficients allà on estem. I per descomptat, ja no som dependents dels homes com abans”.

La ruralitat està molt enfocada al sector primari, però també és veritat que ara s’estan obrint noves oportunitats

Clementina, a més, recorda que el món rural no sols és el sector agrari i ramader. "És veritat que la ruralitat està molt enfocada al sector primari, però també és veritat que ara s’estan obrint noves oportunitats. El sector de serveis pot créixer molt perquè cada vegada hem d’atendre una població més envellida i longeva, analitza. "El quid de la qüestió per a donar visibilitat és professionalitzar tots aquells treballs que venien del sector, sobretot, de les cures, i de l’ombra del sector primari, en què la dona ha participat il·legalment tota la vida", agrega.

També et pot interessar

stats