Les claus per a comprar en línia amb seguretat aquest Nadal

Amb la proximitat de Nadal augmenten les compres en línia. T'expliquem com fer-les de forma segura per a evitar estafes.

Les claus per a comprar en línia amb seguretat aquest Nadal
Les claus per a comprar en línia amb seguretat aquest Nadal

L'arribada de la pandèmia del coronavirus ha suposat un creixement sense precedents de les vendes en línia per al sector del gran consum que les empreses esperen que es mantinga, segons es desprén de l'estudi de l'Associació de Distribuïdors i Fabricants, Aecoc, titulat Consum i compra dins i fora de la llar després de la Covid-19.

Quatre de cada deu enquestats en aquest estudi afirmen que aquest Nadal compraran més regals a través del comerç electrònic i un 25% asseguren que incrementaran les seues compres en línia d'alimentació i begudes.

De cara a aquest augment de les compres en línia durant Nadal hem parlat amb l'expert en ciberseguretat Ricardo Ranero per a recopilar alguns consells que ens ajuden a evitar una estafa:

A l'hora d'escollir el producte

  • Verifiqueu l'adreça del lloc web. Quan accedim al lloc web d'una empresa coneguda cal verificar que en la part superior del navegador l'adreça està escrita correctament i no apareixen números o caràcters estranys que indiquen que en realitat no estem accedint al web correcte. La millor forma d'evitar que això ocórrega, segons Ranero, és escriure nosaltres mateixos l'adreça de la pàgina que volem visitar.
  • Comproveu les dades fiscals del comerç. Si volem accedir a un web que no coneixem però en el qual ens interessa comprar alguna cosa, és “molt important” buscar les dades fiscals de l'empresa en els apartats d'Avís legal, Contacte o Informació del web.
  • Llegiu les ressenyes. Davant del dubte sobre la legitimitat d'un lloc web es pot fer una recerca per internet amb el nom del web per a analitzar-ne la reputació. També és interessant llegir els comentaris d'altres compradors i compradores per a conéixer les seues experiències.
  • Desconfieu de les ofertes massa bones. Quan una oferta sembla massa bona per a ser certa, no sol ser-ho. Ranero recomana desconfiar “totalment” dels preus molt baixos i també de les promocions que regalen coses. Ací l'expert vol deixar ben clar que “ningú regala res en internet”.
  • Reviseu la redacció dels textos. Un lloc web amb una mala redacció o un estil erràtic, així com les errades ortogràfiques, les incoherències gramaticals o les traduccions estranyes són motiu de desconfiança.
  • Ignoreu les ofertes que arriben per correu massiu. Les ofertes que ens arriben a les bústies de correu no desitjat o promocions poden vindre de persones o empreses que busquen estafar qui caiga en el seu engany.

Abans de comprar

  • Llegiu els termes, les condicions i els terminis de lliurament. És imprescindible llegir detingudament les condicions de venda i devolució i saber si hi ha estoc del producte. També s'ha de consultar el cost final de la compra amb l'enviament inclòs i, si hi ha una assegurança, cal esbrinar si es paga a part. El finançament pot encarir el cost del producte significativament, així que és important parar especial atenció a aquesta qüestió.

A l'hora de pagar

  • No compreu en efectiu, amb girs postals ni envieu diners. L'expert recomana desconfiar dels sistemes de pagament estranys (com ara transferències a l'estranger, girs postals, pagament en efectiu, etc.) i recomana “al cent per cent” utilitzar webs de pagament segurs com PayPal, que “garanteixen que el proveïdor és segur i protegeixen el pagament si no es rep el producte”.
  • No introduïu informació personal en llocs no segurs. Cal comprovar “en tots els casos” que l'adreça del lloc web en què farem el pagament comença per https i no http, ja que el protocol https és l'únic que garanteix una connexió xifrada i que les nostres dades estan segures.

Actualitzacions

Per últim, però no menys important, Ricardo Ranero ens aconsella tindre sempre el sistema operatiu actualitzat a l'última versió i un antivirus que estiga també actualitzat. Açò és vital no només per a realitzar compres en línia sense perill d'estafa, sinó per a navegar per internet de forma segura en general.

També et pot interessar

stats