Aconseguir cita per a obtindre l’asil a Espanya continua sent una tasca molt complicada

Malgrat que han canviat el sistema per evitar les màfies, el telèfon per a demanar cita està col·lapsat

Aconseguir cita per a obtindre l’asil a Espanya continua sent terriblement difícil / À Punt NTC

Demanar cita per a obtindre el dret d'asil a Espanya és una tasca titànica, ja que el sistema de cita prèvia per internet no ha funcionat mai correctament a causa de les màfies que aconseguien totes i després les revenien. Per això fa dues setmanes s'ha canviat el sistema. 

Ara s'ha de telefonar a un número diferent en cada ciutat, un dia a la setmana i només durant unes hores, però tampoc està funcionant. Miguel, refugiat colombià, afirma que hi ha una aplicació per a telefonar sense parar, que no evita el col·lapse del repartiment de cites, perquè en les hores que està habilitada la línia hi ha un munt de gent que remarca constantment fins que els agafen el telèfon. 

Ell i la seua dona, Cindy, que també és colombiana, estan amenaçats de mort al seu país. Fa quatre mesos que arribaren a Alacant i saben bé el que costa aconseguir una cita per a demanar asil. Primer, van pagar a màfies cent euros per cita però, una vegada entregats els diners, no els tornaren a contestar al telèfon i perderen els diners i la cita. Marina Gali, advocada de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), afirma que han estat provant de telefonar aquesta setmana per a comprovar-ho i que “el telèfon ix directament o comunicant o apagat”.  

Després de molts intents, Miguel i Cindy han aconseguit la primera cita fa dos dies a Saragossa, perquè a Alacant és impossible. Però abans han d’empadronar-s’hi i aquest tràmit també està ple de màfies. Diuen que els cobren 300 o 400 euros per persona per a empadronar-los en qualsevol lloc. 

La segona cita per a formalitzar la demanda d'asil els l'han donada per a finals d'agost, i són afortunats, perquè la mitjana d'espera supera l'any i mig. Mentrestant, no poden treballar ni llogar un pis i viuen al carrer. 

També et pot interessar

stats