Les persones migrants denuncien que hi ha un mercat il·legal de cites per a demanar asil

Les màfies reserven totes les cites, que són gratuïtes, i després cobren fins a 250 euros per elles

Les persones migrants denuncien les màfies que comercien amb les cites per a sol·licitar asil / À Punt NTC

Els col·lectius de persones migrants a la Comunitat Valenciana denuncien l'existència d'un mercat il·legal en la sol·licitud de cites per a demanar d'asil. 

Moisés Linares, de Veneçuela, ha contat la seua experiència com a sol·licitant d’asil a À Punt NTC. Afirma que hi ha “màfies de persones sense escrúpols” que utilitzen bots informàtics per a reservar totes les cites que ofereix el Ministeri de l’Interior i vendre-les a través de grups en diferents xarxes socials per preus entre els 50 i els 250 euros. Unes xifres que corrobora Berta Quirós, que pertany a l’Associació Hispanoamericana de València, una de les que denuncien aquest mercat il·legal. 

Aquestes cites són gratuïtes, ja que es tracta d’un “dret fonamental de persones vulnerables”, indica el responsable de l’equip jurídic del CEAR al País Valencià, Jaume Durà. Però que el govern no cobre per elles no significa que no hi haja moltes persones migrants que acaben pagant xifres altíssimes. 

L’expert en delictes informàtic, Juan Carlos Galindo, explica que cada divendres el Ministeri d’Interior, a través del Departament d’Estrangeria, obri les places d’asil i les màfies utilitzen un programari de gestió que ompli totes les cites que s’habiliten i les reserva. Després aquestes cites es revenen a través de les xarxes socials. En alguns casos es tracta de gestories o despatxos d’advocacia que cobren fins a 250 euros a les persones migrants a canvi de la reserva de la cita. Per a solucionar-ho, assegura, només cal reforçar el captcha –test per a comprovar si un usuari informàtic és una persona o un robot– per a “evitar que els bots s’aprofiten d’una situació de privilegi”.

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha indicat a À Punt NTC que és conscient de l’existència d’aquest problema i que, des del seu departament, ja estan intentant solucionar-ho. De fet, ha anunciat una reunió la setmana que ve per a abordar-lo. 

També et pot interessar

stats