Un grup de migrants demana ajuda al defensor del poble per a agilitzar la petició d’asil a la Comunitat Valenciana

Les màfies s’aprofiten de la desesperació de les persones i arriben a demanar 300 euros per a accedir a la cita prèvia

Un grup de persones demana ajuda per a gestionar la documentació / À Punt NTC

Consuelo, una migrant colombiana que va arribar a Espanya fa nou mesos fugint dels paramilitars del seu país, aspirava a trobar asil polític ací. Però la burocràcia i les màfies han convertit eixe somni en un malson.

El pare, assassinat, era un funcionari de presons que no caigué en la corrupció i ho va pagar amb la vida. La persecució es va estendre a ella, als seus dos fills i al seu home. Ella mateixa va estar segrestada. Finalment, hagueren de fugir, primer ella amb els fills i fa quatre mesos, també l'home.

Ara, el seu malson té un altre nom: burocràcia. “Tenen problemes per a accedir a la cita inicial” ha explicat el tècnic del centre de desenvolupament rural de la Safor, Jaume Escribà. Concretament, entre set i nou mesos d’espera per a tindre una cita. Una necessitat que aprofiten les màfies, que “cobren de 180 a 300 euros per a aconseguir la cita prèvia” segons Escribà.

La família de Consuelo i cinc famílies colombianes més han fet un pas avant i s'han queixat al defensor del poble, ja que volen una oportunitat per a tornar a començar a la Comunitat Valenciana. Asseguren que la burocràcia hauria de ser una porta per a obrir oportunitats i no un mur que no deixa avançar.

També et pot interessar

stats