El CIS radiografia les 'medicines' alternatives

L'últim baròmetre del CIS aprofundeix en l'ús i consum de tractaments alternatius.

Maniquí amb marques per a dur a terme la pràctica de l'acupuntura
Maniquí amb marques per a dur a terme la pràctica de l'acupuntura

Per primera volta, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) pregunta a la població sobre l'ús i el consum de les anomenades medicines alternatives en l'últim baròmetre. Pràctiques habituals que van des de l'acupuntura a l'homeopatia passant per la medicina tradicional xinesa, omplin una llarga llista del qüestionari del baròmetre que polsa la societat espanyola amb altres disciplines poc publicitades com ara l'aiurveda, la hipnoteràpia o la sanació espiritual. 

Per al sociòleg Miquel Perlado, a més de fer una xicoteta radiografia sobre la matèria, el resultat de l'enquesta posa de manifest la postura de la societat davant d'una "creixent diversificació d'aquesta classe de propostes sense cap tipus de reglamentació". 

Segons el baròmetre, al voltant d'un 27,7 % dels enquestats tria els tractaments alternatius en lloc dels de la medicina convencional perquè consideren "que no funciona". Un 3% afirma que la medicina convencional de vegades és perjudicial per a la seua salut. 

L'homeopatia, juntament amb l'acupuntura, és l'alternativa més coneguda, un 76,4% sap en què consisteix. Per contra, només un 9,8% reconeix haver rebut tractament homeopàtic els últims 12 mesos. Les xifres indiquen que el 27,7% dels enquestats consumeixen aquests tractaments per a curar malalties.

Preguntats si han acudit a un professional que els haja aplicat un tractament alternatiu l'últim any, per sexes són les dones qui més fan servir aquestes teràpies, tret de la musicoteràpia, més comuna entre els més joves. 

Per edats, curiosament, és aquest col·lectiu entre 18 i 24 anys els que fan més meditació, mentre que els de 25 a 34 recorren a la sanació espiritual per a resoldre els seus problemes de salut. Això sí, les persones majors opten pels tractaments amb imants terapèutics i el txikung. 

Miquel Perlado considera els resultats des del context social i els atribueix al fet que, com diu: "estem en un moment en què es busquen respostes ràpides, quasi màgiques, instantànies". Aquesta situació fa que totes aquestes propostes hagen trobat un nínxol que ha despertat l'interés per a saber "quin és el grau de penetració d'aquest tipus de procediments", raona l'expert.  

05/04-CIS

28"

Miquel Perlado, Sociòleg

El CIS també ha volgut mesurar el grau de satisfacció i de felicitat de la població. Vora el 40% assegura que disfruta sovint de la vida i un 22,5% molt sovint. Només un 3,3% assenyala que mai té la sensació de disfrutar-la. 

 

En un altre apartat, el baròmetre també pregunta sobre la salut. El 50,5 % de la població enquestada s'automedica quan es posa malalta i el 21,8 % "espera que li passe".  

També et pot interessar

stats