La cinquena part de la societat espanyola ja és major de 64 anys

Un estudi de la Fundació de les Caixes d'Estalvi revela que creix la població més major, mentre que el col·lectiu menor de 20 anys es redueix i és inferior al 20% de la societat

La franja de població major dels 64 anys creix progressivament a Espanya
La franja de població major dels 64 anys creix progressivament a Espanya / Europa Press

Més gent major i menys xiquets i adolescents. És la realitat de la piràmide poblacional d’Espanya, on els majors de 64 anys ja suposen el 20% de la societat, un percentatge que supera el dels menors de 20 anys. Aquesta és una de les dades que revela una anàlisi de la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas), amb motiu del Dia Europeu de la Solidaritat entre Generacions, que se celebra dissabte.

Aquesta anàlisi demogràfica evidencia que si el 2012 la població de 65 o més anys suposava el 17,4% de la població, en 2022 ja superava el 20%. En canvi, la població menor de 20 anys va caure el 2022 fins al 19,2%, després d'anys estancada entorn del 20%.

Així, Funcas explica que la proporció de població major de 64 anys a Espanya ja sobrepassa la de menys de 20 anys, una realitat que ja han viscut uns altres països europeus, com ara Alemanya, Itàlia i Portugal.

L'anàlisi de Funcas apunta cap a "un major desequilibri entre generacions en les pròximes dècades", la qual cosa planteja "un repte en la mesura en què els col·lectius dels quals s'esperen comportaments solidaris —de cooperació i generositat mútues— tenen recursos que els situen en posicions molt diferents".

Funcas precisa que, en l'actualitat, les generacions majors són "les que absorbeixen més part de la renda nacional canalitzada pels Estats del benestar europeus" i solen ser "les que disposen de més patrimoni financer i immobiliari i, pel seu pes demogràfic, són actors determinants dels resultats electorals".

De fet, Funcas afig que, des del 2013, la renda per persona i unitat de consum més alta es dona en el grup de majors de 64 anys, que també presenta, des del 2010, el risc de pobresa o exclusió social més baix.

 

També et pot interessar

stats