Cinc dones assassinades en 72 hores: què està fallant?

Després d'un desembre negre de la violència de gènere, s'ha obert el debat de com protegir millor les víctimes

Imatge d'arxiu d'un detingut per violència de gènere / À Punt NTC

Tretze dones assassinades en 28 dies per parelles o exparelles, i deu ja confirmades oficialment víctimes de violència masclista. Els últims cinc dels casos han ocorregut en només 72 hores, del total de dones, sis havien denunciat. 

El degoteig constant de crims masclistes ha alçat totes les alarmes. Des del Ministeri de l'Interior han anunciat dues mesures d'urgència: més vigilància policial i avisar les dones si les parelles són agressors reincidents en violència de gènere. 

Encara no està clar si l'avís es farà a qualsevol dona amb un company sentimental amb antecedents. Joaquim Bosch, magistrat parla de les implicacions legals i ètiques d’aquesta mesura: “Això té complicacions perquè pot vulnerar drets fonamentals com el dret a la intimitat, pot vulnerar el dret a la reinserció social…”. Una altra possibilitat és que la dona siga notificada d’aquesta circumstància quan presente una denúncia contra una parella que siga reincident. 

En tot cas, són crucials les ordes de protecció de la víctima i sobretot poder fer que es complisquen. Estefania Navarrete, cap del grup Gamma, Policia Local de València, valora el sistema: “Hem de millorar els mecanismes de coordinació des del primer moment, des de la denúncia, perquè una cosa és que la dona haja denunciat i una altra que tinga una ordre de protecció”. “Totes les maltractades que han denunciat i que tenen una mesura compten amb un policia que segueix la seua història, però si un policia li corresponen en lloc de 50, 4 dones, ho farà amb molta més cura”, explica Susana Gisbert, fiscal de violència de gènere.

Entre les mesures de protecció desitjades, estaria poder tindre més efectius per a casos que, en principi, no semblen de risc, però que es poden complicar. Fins ara la decisió es pren d'acord amb el sistema VioGén, però no sempre és fiable. Segons les veus expertes, falten informes complementaris més exhaustius. Segon Bosch, és essencial tindre "unes unitats integrades d'actuació forense formades per experts, no per òrgans a través d'algorismes".

Altres mesures a llarg termini que ajudarien a erradicar la violència masclista serien cinc: educació, conscienciació, formació i especialització, continuant amb la tendència de crear cada volta més jutjats exclusius de gènere.

També et pot interessar

stats