Cinc consells per a afrontar amb èxit els exàmens del selectiu

El president del Col·legi de Pedagogs dona algunes pautes perquè els més de 22.000 estudiants que fan les PAU aborden les proves en les millors condicions

Els exàmens de selectivitat se celebraran en més de 50 tribunals des de dimarts fins a dijous
Els exàmens de selectivitat es faran en més de cinquanta tribunals des de dimarts fins a dijous / À Punt NTC

Nervis, por, inseguretat... són alguns dels sentiments que viuran durant els tres pròxims dies els més de 22.500 joves que fan les proves de selectivitat a la Comunitat Valenciana. Els repassos d’última hora, les converses a les portes de l’aula de l’examen o les nits en vetla seran un clàssic aquests dies, però són adients? Pensar en la importància que tindrà cadascun d’aquests exàmens en el camí professional de cada alumne, ajuda o desconcentra?

Són algunes de les qüestions que es plantegen molts estudiants i que ha aclarit per À Punt Enrique Castillejo, president del Col·legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de la Comunitat Valenciana.

Els nervis, només per als que no estudien

Si has dedicat el temps a preparar-te el temari que comprén la prova, relaxa’t. “Has estudiat”, recorda Castillejo, per tant, eixos coneixements acabaràs manifestant-los en la prova.

No t’oblides de descansar

Tan important és l’estudi dels següents exàmens com el descans. Per tant, el pedagog recomana estudiar per a una altra prova, però només després de prendre’s un temps per a descansar. S’ha d’evitar encadenar estones d’estudi sense parar a desconnectar un temps, aquests descans permetrà recarregar les forces per a continuar estudiant.

Ni música ni tele abans de l’examen

Cal evitar escoltar música o veure massa temps la televisió abans de l’examen. La raó? Evitar distraccions durant la prova. “Ens podem quedar en la cançó que hem escoltat o pensant en el que hem vist en la tele i distraure’ns durant l’examen”, apuntava el pedagog Enrique Castillejo.

Defugir de les converses abans de la prova

Parlar amb algú en els instants previs a la prova pot desconcentrar-nos o, fins i tot, posar-nos més nerviosos del que estem o fer que comencen a sorgir-nos dubtes. Per tant, abans d’entrar a fer l’examen el millor és evitar la socialització.

La tranquil·litat, indispensable

Davant de qualsevol imprevist o una prova que no s’ajuste a les expectatives, el millor és mantindre la calma. Qualsevol situació complicada que puga sorgir es resol millor amb tranquil·litat, que ens permet adoptar solucions més racionals i menys impulsives. 

També et pot interessar

stats