Cinc centres valencians participen aquest dimarts en una prova pilot de la nova selectivitat

En conjunt, el Ministeri d'Educació realitzarà l'exercici en cinquanta centres de tot Espanya

Els exàmens de selectivitat se celebraran en més de 50 tribunals des de dimarts fins a dijous
Els exàmens de selectivitat se celebraran en més de 50 tribunals des de dimarts fins a dijous / À Punt NTC

El Ministeri d'Educació i Formació Professional realitzarà aquest dimarts 14 de març una prova pilot de la nova prova d'avaluació del batxillerat per a l'accés a la universitat en cinquanta centres de tot Espanya, entre ells en cinc de la Comunitat Valenciana.

Aquesta prova pilot, segons ha informat el ministeri, està orientada a "harmonitzar les proves d'accés a la universitat, que es començaran a implantar el juny del 2024, amb el caràcter competencial del nou currículum". El mes vinent de juny les proves seran idèntiques a les quals van tenir lloc al juny de l'any passat i, per tant, no els afecta cap dels canvis introduïts després de l'aprovació de la llei educativa.

El departament que dirigeix Pilar Alegría ha explicat que totes les comunitats autònomes van ser convidades, a través de la Conferència Sectorial d'Educació, a participar en l'elaboració d'aquestes proves, però finalment han sigut dotze comunitats i ciutats autònomes les que voluntàriament han decidit formar-ne part.

En què consistirà la prova pilot?

Cada alumne realitzarà exclusivament dos exercicis: un d'una matèria comuna i un altre de la matèria obligatòria de la modalitat que està cursant. En aquest pilot s'avaluaran les matèries comunes de primer de batxillerat que tenen una continuïtat en segon.

En concret, com a matèries comunes s'avaluaran Llengua Castellana i Literatura I, Llengua Estrangera I (anglés) i Filosofia; i, com a matèries de modalitat, Dibuix Artístic I, de la modalitat d'Arts; Llatí I, de la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials; i Matemàtiques I, de la modalitat de Ciències i Tecnologia.

Les proves aniran acompanyades d'uns qüestionaris, i fins i tot d'unes entrevistes personals, orientats a conéixer l'opinió dels alumnes sobre l'estructura, contingut i característiques tècniques d'aquestes proves. En aquesta prova pilot no hi haurà examen d'Història d'Espanya, atés que aquesta assignatura s'imparteix en segon de batxillerat. La correcció la durà a terme professorat de secundària i d'universitat especialista en les matèries avaluades i amb àmplia experiència en les proves d'accés a la universitat, que no han participat en la seua elaboració.

A partir de les dades arreplegades amb les proves cognitives i amb els qüestionaris de context de l'alumnat, el Ministeri realitzarà diferents tipus d'anàlisis. En una primera fase es duran a terme anàlisis primàries descriptives de la informació disponible; i en una segona fase s'efectuaran anàlisis secundàries que permeten interpretar de manera qualitativa l'impacte que té el model de prova en funció de les diferents característiques de l'alumnat participant.

El ministeri espera que aquestes anàlisis estiguen llestes al maig, les quals plasmarà en un informe, i tindrà en compte a l'hora d'elaborar els models de proves de totes les matèries de segon de batxillerat, que estaran disponibles al juny, amb un any d'antelació a la celebració de les primeres proves d'accés amb el nou sistema. Aquests models de prova de segon de batxillerat es duran a terme en el si dels grups de treball coordinats per Educació.

El departament ha recordat que els alumnes participants no seran avaluats, ni s'elaborarà cap mena d'estadística per centres ni per comunitats autònomes. És a dir, es tracta d'una prova pilot amb la qual analitzar si el treball fet pels diferents grups de treball va en la direcció pretesa i, si escau, modificar aquells aspectes que es consideren.

També et pot interessar

stats