Les científiques visibilitzen la discriminació que pateixen per ser mares

Tres investigadores presenten 300.000 firmes recollides per a exigir mesures concretes i que la maternitat "deixe de penalitzar les dones científiques".

VÍDEO | Les científiques visibilitzen la discriminació que pateixen per ser mares

Tres investigadores presenten davant el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats les 295.000 firmes recollides en una campanya per a exigir mesures concretes que acaben amb la discriminació per gènere i que la maternitat "deixe de penalitzar les dones científiques". La iniciativa va ser llançada per María de la Fuente, directora de la Unitat de Nanooncologia de l'Institut d'Investigació Sanitària de Santiago de Compostel·la (Institut de Salut Carlos III), Diana de la Iglesia, enginyera informàtica i doctora en Intel·ligència Artificial, i Carmen Agustín, biòloga i doctora en Neurociència.

Les tres han explicat que la maternitat va penalitzar les seues carreres a través d'un vídeo que, amb el hashtag #oCientíficaoMadre, ha sigut compartit per desenes de dones les trajectòries professionals de les quals també es van veure afectades després de quedar-se embarassades. Aquest vídeo ha sigut utilitzat dins de la campanya engegada per la investigadora De la Fuente en la plataforma Change.org el passat mes de març, per a exigir al govern espanyol mesures concretes que reduïsquen la bretxa de gènere en la ciència.

Després de lliurar les signatures, les tres científiques es reuneixen amb la secretària d'Estat de Ciència, Ángeles Heras, qui també ha dedicat part de la seua carrera professional a la labor investigadora, i a qui li presentaran un diagnòstic sobre per què hi ha discriminació, així com possibles solucions.

De la Fuente ha explicat que, per a ascendir de lloc de treball, va ser avaluada "en condicions clarament desiguals" per haver tingut dos fills i no haver treballat durant les baixes de maternitat. La científica denuncia que l'Institut de Salut Carlos III no va comptabilitzar com a temps de treball el seu període de maternitat, per la qual cosa, a l'hora de l'ascens, havia acumulat menys mèrits professionals, "com si en aquest període haguera hagut de seguir donant conferències, publicant articles científics, o registrant patents".

De la Iglesia, una de les coordinadores de 500 Women Scientists Madrid –associació per l'equitat i la inclusió de la dona en la ciència– ha assenyalat que, també després de donar a llum va haver de deixar un projecte d'investigació perquè "m'era impossible compatibilitzar-lo amb la maternitat". "Això, unit a la precarietat i la inestabilitat dels contractes científics, em fa preguntar-me si realment és possible ser científica i mare o si és necessari donar prioritat a una de les dues coses", ha afegit.

Quant a Agustín, va retardar la seua decisió de ser mare perquè li va semblar "massa complicat compatibilitzar-ho amb les mudances contínues i els contractes precaris".

També et pot interessar

stats