La ciència no avala l’ús de mascareta en exteriors si hi ha distància de seguretat

Veus expertes qualifiquen d’absurda la nova normativa del govern central i demanen que es modifique atenent als seus consells. 

La ciència no avala l'ús de mascareta en espais oberts

Aquest dimecres ha entrat en vigor la nova llei sobre l’ús de la mascareta que obliga a dur-la a la via pública tant en espais a l’aire lliure com en espais tancats d’ús públic, inclús si es manté la distància interpersonal d'1,5 metres. És a dir, que s’haurà de dur a la platja i a la piscina.

També aquest dimecres, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han arribat a un acord per a revisar aquesta llei de cara a la interterritorial de la setmana que ve. La Comunitat Valenciana proposarà en aquesta reunió que es permeta no portar mascareta per a prendre el sol a la platja, sempre que hi haja un perímetre de separació de dos metres entre persones i també durant el bany.

De fet, la ciència no avala la nova normativa. Diversos científics i científiques han manifestat que la norma no té molt de sentit. És el cas de José M. Martín Moreno, catedràtic de Medicina Preventiva de la Universitat de València, que ha assegurat a À Punt NTC que li resulta “absurd” que la norma faça èmfasi en els espais a l’aire lliure. “Reprimir les persones en espais oberts no tindrà efectes en la salut física, sinó en la mental i l’econòmica”, ha postil·lat.

A més, la biòloga i investigadora del CSIC i de la Universitat de València, Mireia Coscollà, ha explicat que “hi ha una evidència aclaparadora que la majoria de les infeccions es donen en espais tancats” i que comporta més risc estar en un restaurant, una oficina o un gimnàs sense mascareta.

Ambdós demanen que l'administració canvie la norma ràpid, i també que els escolte més. Perquè fa només una setmana cent veus espertes de tot Espanya recomanaren més regulació dels aerosols en interiors.

També et pot interessar

stats