Què és la cibercondria i com pot afectar-te la salut?

L’autodiagnòstic a través d’Internet i la compra de medicaments sense recepta són cada vegada més freqüents entre la població

Una dona amb un telèfon i ordinador en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Un 40% de la població acudeix als cercadors d’Internet quan es detecta símptomes d’una possible malaltia, una tendència que adverteixen metges i farmacèutics, que detecten que cada vegada hi ha més pacients que eviten acudir a consulta. Uns hàbits que poden derivar en la cibercondria, la hipocondria accentuada per la informació digital.

“És un problema de salut pública”, afirma Eloísa Peláez, tècnica de farmàcia, que afirma que, de les persones que arriben al seu establiment, “un 95% ve a demanar coses que ha vist en Internet”. Sosté que, a més, hi ha farmàcies que compleixen la normativa i no venen medicaments sense recepta, però que també n'hi ha altres que “depenent del que siga o de l’explicació que ofereixen els pacients, potser sí que els venen el fàrmac”.

La immediatesa i el volum de respostes que facilita Internet fa que un sector de la ciutadania s’evite el tràmit d’anar al metge. Segons el IV Estudi de Salut i Estil de Vida d’AEGON, que reconeix que aquesta acció pot arribar a ser contraproduent per a la pròpia salut, la credibilitat que els espanyols donen a la informació mèdica trobada en Internet ha augmentat fins a un 18%, davant del 60% que es mostra reticent amb les respostes.

Des del Col·legi de Metges de València, mostren preocupació davant la problemàtica, perquè “potser no es fa un tractament, sinó un infratractament”, segons sosté Pedro Juan Ibor, vicepresident de l'organisme. “Et lleves la possibilitat de millorar amb fàrmacs que són de prescripció mèdica”, continua Ibor. “Moltes vegades entrem a Amazon i comprem coses que no necessitem”. 

Molta de la informació mèdica que està en Internet ha sigut redactada per empreses que ofereixen productes i serveis sanitaris, amb un interés esbiaixat. Per tant, “es crea un bucle de generar una necessitat”, segons apunta el vicepresident del Col·legi de Metges de València.

I açò podria ser només el principi, perquè la intel·ligència artificial ja es prepara per a oferir diagnòstics mèdics aproximatius i obri un debat sobre la regulació que s’haurà de crear per a donar garanties.

Les veus expertes aconsellen només acudir a webs d'associacions de pacients o institucions sanitàries que tinguen autoritat per parlar de problemes mèdics.

També et pot interessar

stats