Ciberassetjament en els jocs en línia: les dones i col·lectius vulnerables, els més afectats
Un estudi revela que entre el 20% i el 30% dels jugadors en línia han patit agressions verbals, i el masclisme condiciona la presència femenina en els videojocs
Quasi la meitat dels jugadors en línia a Espanya són dones, però elles són les que més pateixen ciberassetjament i agressions verbals. Un estudi conjunt de la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Miguel Hernández assenyala que entre el 20% i el 30% dels jugadors en línia (gamers) han patit algun tipus d’agressió verbal mentre jugaven.
Patricia Ramírez, coneguda com a Pat, jugadora i creadora de continguts de 23 anys, explica que el masclisme, present en molts àmbits socials, també està molt present en l’entorn dels videojocs. Comentaris com “Ves a la cuina”, “Fes-me un entrepà” o “Quina mala jugadora per ser dona” formen part del seu dia a dia.
L’estudi apunta que el col·lectiu LGTBIQ+ i les persones majors també són especialment vulnerables a l’assetjament en línia. Els jocs multijugador en línia són els espais on més es produeixen estes agressions, que condicionen la participació i el gaudi de moltes jugadores.
Necessitat d’una normativa més efectiva
Els experts insisteixen en la necessitat d’adequar la normativa, com la llei de serveis digitals, per a orientar les empreses que gestionen estes plataformes i previndre estes conductes.
Segons el Women Gamers Report, el 20% de les dones enquestades evita jugar en línia per por de l’assetjament. Diverses iniciatives formatives i de sensibilització ja estan en marxa per fer front a esta problemàtica, que afecta tota la comunitat gamer.
A més, este divendres es presenten a la Universitat Oberta de Catalunya unes jornades dedicades a la victimització sexual, econòmica i al joc problemàtic, amb l’objectiu d’avançar en la lluita contra estes conductes.