La CHS extrau un hectòmetre cúbic de l'aqüífer de Calasparra en març per a la conca del Segura

Sis dels nou pous de sequera estan oberts, davant de la situació extraordinària de falta d'aigua a la zona

La CHS ja ha activat sis dels nou pous de sequera / À Punt NTC

Des de l'11 de març, quan es va declarar la situació extraordinària de sequera, un escenari excepcional a la conca del Segura, s'han anat obrint els pous de sequera, que conformen la bateria estratègica de sondejos (BES) de l'aqüífer sinclinal de Calasparra (Múrcia). Ja són sis els que estan en funcionament dels nou que conformen aquesta bateria. Es tracta d'una mesura excepcional, però necessària, en vista de la complicada situació de sequera que colpeja el sud de la Comunitat Valenciana.

En tota, es poden extraure fins a 1,8 hectòmetres cúbics en un any si es prolongara aquesta situació, dels quals 25 es destinaran al reg tradicional a la zona mitjana, alta i baixa del Segura, també a Alacant. 

"Ara mateix ix un cabal de 650 litres per segon al riu Segura", ha explicat Sebastián Delgado, cap d'àrea de projectes de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS). En total, suma 300.000 metres cúbics per setmana, cosa que permet assegurar que durant el mes de març "estarem prop d'extraure un hectòmetre cúbic de l'aqüífer de Calasparra", segons ha detallat Delgado.

Aquests pous han estat tancats més de quatre anys, però s'han hagut d'obrir per alleugerir la situació que viuen els agricultors i el camp i, alhora, estalviar als embassaments de capçalera.

També et pot interessar

stats