El CGPJ adverteix sobre les penes de la reforma de la llei per maltractament animal
Segons els jutges amb els canvis en el Codi Penal pot castigar-se més l'agressió cap a un gos que a la parella
El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) debatrà en la seua reunió d'aquest dijous la proposta d'informe a l'avantprojecte de llei de reforma del Codi Penal, en matèria de maltractament animal, del qual ha sigut ponent la vocal Roser Bach. Entre altres aspectes, avisa que amb aquests canvis pot castigar-se més que un home maltracte un gos que la seua parella.
La reforma del Codi Penal en matèria de maltractament animal es tramita paral·lelament al projecte de llei de benestar animal, a proposta del Ministeri de Drets Socials, que dirigeix Ione Belarra. El govern va aprovar el mes d'agost la remissió a les Corts, sense que haguera sigut informat pel CGPJ, una circumstància que va criticar mitjançant un escrit el Partit Popular. Amb tot i això, l'òrgan dels jutges dictaminarà sobre l'avantprojecte aquest dijous.
Pot afectar el principi de proporcionalitat de les sancions
Segons informa el CGPJ, la reforma penal en matèria de maltractament animal pot afectar el principi de proporcionalitat de les sancions.
Fonts de la institució assenyalen que, per exemple, amb la futura llei de maltractament animal es pena amb entre 3 a 18 mesos de presó pegar al gos i amb entre 6 a 12 mesos de presó si s'agredeix una dona (en els dos casos sense que hi haja lesions greus).
El CGPJ assenyala que un supòsit en el qual pot quedar afectat el principi de proporcionalitat el constitueix la pena prevista per al maltractament animal quan concórrega la circumstància agreujant d'haver comés els fets per a causar mal a qui siga o haja sigut cònjuge de l'autor.
Així, assenyala que la pena de presó prevista en l'avantprojecte per a aquest supòsit és superior a la que està actualment fixada per al delicte lleu de coaccions, el d'amenaces lleus, el de lesions que no requereixen tractament mèdic o quirúrgic o el de maltractament d'obra en l'àmbit de violència sobre la dona.
En un altre punt, assenyala que si es compara el delicte de lesions d'animals vertebrats que no requerisquen tractament veterinari amb el delicte lleu de lesions a les persones que no necessiten tractament mèdic o quirúrgic, la pena és la mateixa, és a dir, una pena de multa d'un a tres mesos.
Però en el primer dels supòsits es preveu la possibilitat d'una pena alternativa de treballs en benefici de la comunitat l'extensió de la qual (de 31 a 90 dies) determina que el tipus haja de ser qualificat de delicte menys greu i no de delicte lleu, com és el cas de les lesions sense tractament mèdic o quirúrgic en persones.
Conseqüències semblants a la llei del "només sí és sí"
La proposta d'informe del CGPJ també alerta de l'efecte contrari en relació amb la proporcionalitat de les lleis i assenyala alguna cosa semblant al que passa amb la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a "llei del només sí és sí".
Així, indica que, segons l'exposició de motius de l'avantprojecte remés pel govern, aquest pretén acabar mitjançant l'enduriment de les penes amb el que descriu com "una sensació d'impunitat generalitzada davant el maltractament animal, amb penes poc efectives davant d'aquestes accions i sense efectes dissuasius".
La proposta d'informe del CGPJ adverteix, no obstant això, que l'avantprojecte no aconsegueix el que anuncia com a primera i essencial justificació de la reforma, ja que encara que tant en el cas de les lesions com en el de la mort de l'animal augmenten lleugerament les penes de presó, en tots dos supòsits es continua mantenint de manera alternativa la pena de multa.