Els centres de salut atenen 150 persones cada dia per picades d'insectes a l'estiu

Un expert explica com actuar en cas de picades d’insectes o meduses

Mosquit
Els mosquits són els grans protagonistes de les picades estivals

Els centres de salut valencians han atés enguany 14.510 persones per picades d’insectes, més de la meitat durant els mesos de juny i juliol, segons fonts de la Generalitat. Es tracta de les consultes més freqüents de dermatologia durant l'estiu.

Els mosquits són els grans protagonistes de les picades estivals, tot i que no solen donar complicacions, llevat que siguen múltiples o molt grans. Les consultes per picades d’abelles, caparres o meduses se sumen a la llista.

Pablo Hernández, dermatòleg de l'Hospital General de València, explica que la majoria de picades de mosca negra, mosquit, vespa o abella no requereix tractament. No obstant això, si hi ha una reacció local destacada, s'han d'aplicar cremes o pomades amb corticoesteroides i antihistamínics orals per al prurit i si aquesta teràpia no funciona, s'ha d'iniciar un tractament amb corticoesteroides orals.

En aquests casos el prurit dura entre 24 i 72 hores i després queden lesions inflamatòries residuals que desapareixen entre 5 i 7 dies després sense causar cicatriu. En el cas que s’haja identificat una picada d’abella, a més, s'ha de retirar l'agulló, netejar la ferida i, si existeix dificultat respiratòria, acudir al centre de salut.

Quant a les picades de caparra, l’expert explica que el més important és extraure l’àcar completament amb pinces, entre l'espai que queda entre la pell i la boca, per a evitar que queden restes orgàniques que puguen causar posteriorment reaccions a cossos estranys. Les caparres poden transmetre malalties el tractament de les quals és antibiòtic i que només s'han d'administrar una vegada confirmat el diagnòstic clínic i microbiològic per una persona experta.

D’altra banda, a la platja, el més freqüent són les picades de medusa. En aquests casos s'ha de netejar la lesió amb aigua de mar, evitant fregar i tocar directament amb les mans. Després s'han de retirar les restes de tentacles o partícules de la medusa mitjançant un drap i, seguidament, posar fred sobre la picada.

Aplicar fred o calor segons l’origen de la picada

En qualsevol cas, Hernández assenyala que "l'aplicació de fred local, evitant el contacte directe del gel amb la pell, s'aconsella en totes les picades per a frenar l'extensió de la inflamació local, excepte en aquelles causades per animals marins, com meduses o peix aranya”, per als quals es recomana aplicar calor “amb cura, perquè hi ha toxines en aquests animals que s'inhibeixen a temperatures entre 40-45°”.

Per a previndre les picades es recomana l'ús de roba que cobrisca les extremitats en les excursions al camp, especialment durant els passejos vespertins i informar-se sobre els estats de bancs de meduses de la platja.

També et pot interessar

stats