Què és un xoc anafilàctic? Qui el pot patir?

À Punt NTC ha parlat amb el president de l’Associació Valenciana d’Al·lergologia per a resoldre dubtes al voltant de l’anafilaxi 

Al voltant del 3% de la població és al·lèrgic al verí de les abelles o vespes
Al voltant del 3% de la població és al·lèrgic al verí de les abelles o vespes / Shutterstock

Una dona de 67 anys ha mort després de picar-li una vespa a Teulada.  L'equip mèdic s’ha desplaçat fins al lloc dels fets per a realitzar-li maniobres de reanimació cardiopulmonar, però la dona havia mort després de patir un xoc anafilàctic. 

Un equip d’À Punt Notícies ha parlat amb Juan José Liñana, president de l’Associació Valenciana d’Al·lergologia i metge en l’Hospital d’Alzira, per a saber què és l’anafilaxi i els seus efectes. 

Què és l’anafilaxi?

Segons ha explicat Liñana, una reacció anafilàctica és de caràcter greu i sistèmica; és a dir, que afecta tot el cos. A més, és potencialment letal, per la qual cosa pot posar fi a la vida de la persona que la pateix. 

Quan hi ha una hipotensió de la pressió arterial és quan es tracta del que es coneix com a xoc anafilàctic.  

Tindre una reacció anafilàctica implica una al·lèrgia?

Per a tindre una reacció al·lèrgica tan greu, tal com ha avançat Liñana, el pacient ha d’estar sensibilitzat prèviament. “Si no tens al·lèrgia, et pot donar una reacció local, però no sistèmica”, ha matisat. 

En el cas de la dona, l’expert ha assegurat que tenia una al·lèrgia, però possiblement ho desconeixia. 

Les al·lèrgies tenen cura?

El president de l’Associació Valenciana d’Al·lergologia ha incidit en la importància d’acudir a consulta en cas de notar algun símptoma, ja que es poden evitar “desenllaços fatals”. Els sanitaris poden detectar-ho i iniciar un tractament com les vacunes, que poden acabar amb la malaltia en quatre o cinc anys de tractament.

Quin percentatge de població té al·lèrgia a la picada d’abella o vespa?

Es calcula que al voltant del 3% de la població té al·lèrgia al verí de les abelles o vespes. Liñana ha explicat que cada any es registra alguna defunció per picada d’abella o vespa, però que es tracta d’un percentatge molt baix. En el cas dels Estats Units és de vora quaranta a l’any. 

També et pot interessar

stats