Centaure, la nova variant de la covid, cinc vegades més contagiosa que l'òmicron detectada ja en deu països
Experts i l'OMS segueixen de prop l'evolució de la subvariant d'òmicron BA.2.75, que es propaga ràpidament i ja suposa el 20% dels positius detectats a l'Índia
La covid-19 no deixa de mutar en formes cada vegada més contagioses des que va aparéixer la primera soca de Sars-CoV-2, al 2020. D'alfa a beta, després gamma i la delta, que va convertir-se en dominant a final de l'any passat, han sigut les més conegudes. Òmicron ha sigut l'última variant detectada i, a partir d'ací, una sèrie de subvariants són les responsables d'haver tornat a descontrolar la corba epidèmica amb una allau de contagis que han fet realitat una nova onada a Espanya, la setena. Es tracta dels subllinatges BA.4 i BA.5, molt més transmissibles que la variant tradicional d'òmicron, la BA.1.
Però recentment s'ha detectat una nova subvariant, la BA.2.75, que comença a obrir-se pas en l'àmbit mundial i ha fet saltar les alarmes del col·lectiu científic per l'elevada velocitat amb què es propaga. També batejada com a centaure, circula ja en una desena de països, entre els quals no està de moment Espanya. Però avança ràpidament, perquè és cinc vegades més contagiosa que l'òmicron original.
El viròleg del Departament de Malalties Infeccioses de l'Imperial College de Londres, Tom Peacock, és el responsable de les primeres seqüenciacions de centaure i assegura que té 45 mutacions en comú amb BA.5 i quinze particulars més.
A l'Índia, país en què s'ha identificat per primera vegada, la subvariant centaure representa ja un 20% de totes les infeccions, segons els càlculs de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
D'altra banda, la doctora Soumya Swaminathan (OMS) ha afirmat en un vídeo publicat a través de Twitter que "encara és massa prompte per a saber si aquesta subvariant té més capacitat d'escapar al sistema immune o si causa una malaltia més severa".
Especialistes de tot el món estudien ara la capacitat de transmissibilitat i contagi de BA.2.75 per a preveure l'impacte que pot arribar a tindre i, encara no l'han classificada com a "preocupant", en segueixen de ben a prop l'evolució.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part