Les vacunes contra la covid evitaren quasi vint milions de morts al món durant 2021

Es publica el primer estudi global que avalua l'impacte dels antídots sobre la mortalitat de la pandèmia

Diverses vacunes contra la Covid-19
Diverses vacunes contra la Covid-19 / À Punt NTC

Des que s'aprovaren al desembre de 2020 i fins al mateix mes de l'any següent, les vacunes desenvolupades contra la covid-19 han evitat la mort de quasi vint milions de persones. És la conclusió del primer estudi que ha quantificat l'impacte positiu d'aquests sèrums a escala global, que estima que 19,8 milions (d'un potencial de 31,4 milions de decessos) s'han previngut en el primer any des que s'introduïren.

La investigació, basada en dades de 185 països i liderada per un equip de l'Imperial College de Londres, avalua les defuncions evitades directament i indirectament pels vaccins contra la covid-19. Els resultats es publiquen aquest divendres en la revista The Lancet Infectious Diseases. El treball conclou que aquests fàrmacs antivirus reduïren en més de la meitat el nombre potencial de morts durant la pandèmia en el primer any (el 63%).

Gran part dels òbits evitats —12,2 milions de 19,8— es localitzen als països de renda alta i mitjana-alta. D'altres vora 7,5 milions pertanyen a països als quals va arribar la iniciativa Covax, una aliança subscrita per 190 països per a garantir l'accés equitatiu d'aquests medicaments. Xifres que suposen una prova contundent de les desigualtats existents en l'accés a les vacunes anticovid en tot el món. L'informe apunta, de fet, que es podrien haver eludit altres 599.300 morts si s'haguera assolit l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de vacunar al 40% de la població de cada país per a final de 2021.

Per a Oliver Watson, autor principal de l'estudi i investigador de l'Imperial College, els resultats demostren que els antídots "han salvat milions de vides. Però es podria haver fet més". "Si s'hagueren aconseguit les metes fixades per l'OMS, calculem que es podria haver evitat aproximadament una de cada cinc de les vides que es calculen que s'han perdut a causa de la covid als països de baixos ingressos".

La recerca empra dades de morts per covid notificades entre el 8 de desembre de 2020 i el 8 de desembre de 2021 i té en compte la subnotificació als països amb sistemes de vigilància més febles (la Xina està inclosa en l'estudi a causa de la gran població i a les estrictes mesures de bloqueig, que n'haurien esbiaixat els resultats).

A més de les defuncions que directament s'han evitat, la investigació descobreix que entre el 8 de desembre de 2020 i el 8 de desembre de 2021 la vacunació va impedir-ne 4,3 milions més de manera indirecta gràcies al fet que ajudaren a reduir la transmissió del virus i, conseqüentment, la càrrega en els sistemes sanitaris.

També et pot interessar

stats