Celebrem el Dia Internacional del Sushi amb garanties?

Recordem les mesures per a consumir amb seguretat aquest producte elaborat amb peix cru.

El sushi s'elabora generalment amb peix o marisc cru.
El sushi s'elabora generalment amb peix o marisc cru.

Amb motiu de la celebració hui del Dia Internacional del Sushi, l'Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) recorda quines mesures són imprescindibles per a consumir amb seguretat aquest producte, o qualsevol  elaborat amb peix cru. El principal risc que comporta menjar peix, marisc o altres aliments sense cuinar és l'anisakis, un paràsit que pot provocar problemes digestius i reaccions al·lèrgiques, o la presència de microorganismes patògens causants de la listeriosi o la salmonel·la.

Com expliquen els veterinaris valencians, la legislació espanyola estableix que no poden posar-se a la venda productes procedents de la pesca en els quals s'observen paràsits visibles, per el fet que aquests paràsits no es vegen a simple vista, no significa que no existisquen per la qual cosa cal prendre una sèrie de precaucions abans de consumir-los o manipular-los.

Aconsellen comprar el peix en establiments de confiança i portar-lo a casa net i sense vísceres, ja que és ací on més presència de paràsits existeix. Perquè el producte es conserve en perfecte estat i siga segur consumir-lo és molt important mantindre la cadena de fred i no sotmetre'l a canvis bruscos de temperatura. D'aquesta manera evitem la presència d'histamina, una toxina que apareix per la degradació del peix i pot provocar reaccions al·lèrgiques.

L'acció més eficient per a destruir l’anisakis és cuinar el peix o els crustacis en preparacions que arriben als 60 °C, durant un minut. Per a elaboracions en cru o amb coccions a baixa temperatura és necessari congelar-lo a nivells de -20° C o inferiors i mantindre’l així durant, com a mínim, 24 hores. Com recorden des de l'ICOVV, “segons arreplega la normativa espanyola, aquesta operació és d'obligat compliment en tots els locals de restauració i menjadors de col·lectivitats on se servisquen productes de pesca sense cuinar i aquests negocis han de posar en coneixement dels consumidors que aquests productes han sigut sotmesos a congelació, mitjançant cartells o en les cartes del menú”.

També et pot interessar

stats