Celebrem el Dia Internacional del Sushi amb garanties?
Recordem les mesures per a consumir amb seguretat aquest producte elaborat amb peix cru.
Amb motiu de la celebració hui del Dia Internacional del Sushi, l'Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) recorda quines mesures són imprescindibles per a consumir amb seguretat aquest producte, o qualsevol elaborat amb peix cru. El principal risc que comporta menjar peix, marisc o altres aliments sense cuinar és l'anisakis, un paràsit que pot provocar problemes digestius i reaccions al·lèrgiques, o la presència de microorganismes patògens causants de la listeriosi o la salmonel·la.
Com expliquen els veterinaris valencians, la legislació espanyola estableix que no poden posar-se a la venda productes procedents de la pesca en els quals s'observen paràsits visibles, per el fet que aquests paràsits no es vegen a simple vista, no significa que no existisquen per la qual cosa cal prendre una sèrie de precaucions abans de consumir-los o manipular-los.
Aconsellen comprar el peix en establiments de confiança i portar-lo a casa net i sense vísceres, ja que és ací on més presència de paràsits existeix. Perquè el producte es conserve en perfecte estat i siga segur consumir-lo és molt important mantindre la cadena de fred i no sotmetre'l a canvis bruscos de temperatura. D'aquesta manera evitem la presència d'histamina, una toxina que apareix per la degradació del peix i pot provocar reaccions al·lèrgiques.
L'acció més eficient per a destruir l’anisakis és cuinar el peix o els crustacis en preparacions que arriben als 60 °C, durant un minut. Per a elaboracions en cru o amb coccions a baixa temperatura és necessari congelar-lo a nivells de -20° C o inferiors i mantindre’l així durant, com a mínim, 24 hores. Com recorden des de l'ICOVV, “segons arreplega la normativa espanyola, aquesta operació és d'obligat compliment en tots els locals de restauració i menjadors de col·lectivitats on se servisquen productes de pesca sense cuinar i aquests negocis han de posar en coneixement dels consumidors que aquests productes han sigut sotmesos a congelació, mitjançant cartells o en les cartes del menú”.