CCOO denuncia al Síndic de Greuges el col·lapse en l’atenció de les oficines de trànsit

Afirmen que repercuteix en la població perquè s’allarguen els tràmits i perjudica la seguretat viària

Una de les imatges captades per les càmeres de trànsit en plena operació especial de Setmana Santa
Imatge d'arxiu de vehicles que circulen / Chema Moya / DGT

La secció sindical de FSC-CCOO del Ministeri d’Interior ha presentat una queixa al Defensor del Poble, les seues representacions territorials a la Comunitat Valenciana i en huit comunitats autònomes més, en vista de la “situació greu de pèrdua de personal que viuen les oficines d’atenció al públic de la Direcció General de Trànsit (DGT)”. Així ho ha fet públic aquest divendres el sindicat en un comunicat. 

Segons CCOO, la minva de plantilla afecta de manera directa la ciutadania perquè s'encarrega de fer tràmits com ara matriculacions, transferències o canvis de titularitat, que són necessaris perquè els vehicles tinguen la documentació en regla, sense la qual no poden circular. 

El sindicat informa també que, segons les dades de la mateixa DGT, la progressiva pèrdua d’empleats i empleades públics ha augmentat durant l’última dècada, i ha arribat al punt que en el 40% de les províncies, les prefectures de Trànsit treballen amb només la meitat de la plantilla que haurien de tindre. Un escenari que en algunes oficines com la de Madrid, Navarra, Ceuta o Girona s’agreuja, ja que falta un 70% de la plantilla, xifra que puja al 80% a Eivissa, Terol o els serveis centrals de Madrid. 

De fet, segons el comunicat, la “delicada” situació d’aquestes oficines feren que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, anunciara en seu parlamentària el 29 de març que s’estava negociant amb Hisenda i Funció Pública un augment sensible de la plantilla de funcionariat de la DGT i un pla de xoc que seria efectiu en el termini d’un mes. Un anunci que no s’ha complit, denuncien des del sindicat. 

Així mateix, afirmen que aquesta situació suposa que quasi el 70% —75% segons la província— de persones que tracte d’obtindre cita prèvia no puga aconseguir-la, una xifra que augmenta fins al 91% en els tràmits de canvi de llicència, segons les dades proporcionades per la mateixa DGT. A més, els tràmits de matriculació i transferència de vehicles tenen una demora d’entre 25 i 35 dies, i la falta de personal està afectant també el servei d’exàmens per a obtindre el permís de conduir. 

Finalment, CCOO alerta del risc d’augment d’accidents i morts en la carretera per la falta de personal i per les privatitzacions de serveis públics essencials per a la seguretat viària en la DGT, com ara els centres de gestió i els serveis aeris de vigilància. 

Per tots aquests motius, i ja que consideren que no s’està donant el “necessari i important servei públic” que la DGT té encomanat, el sindicat ha interposat aquestes queixes al Defensor del Poble i els organismes anàlegs de nou comunitats autònomes “exigint que s’articulen les mesures necessàries” per a cobrir les places vacants en l’organisme.

També et pot interessar

stats