Cau una xarxa criminal dedicada a la introducció irregular d’algerians a Alacant, Múrcia i Almeria

La Guàrdia Civil ha detingut onze persones en l'anomenada com operació Perchero, que continua oberta

Embarcació semirígida intervinguda en el marc de l'operació 'Perchero'
Embarcació semirígida intervinguda en el marc de l'operació 'Perchero' / Europa Press

La Guàrdia Civil ha desmantellat una xarxa dedicada a la introducció irregular de ciutadans algerians a Alacant, Múrcia i Almeria i ha detingut, en el marc d'aquesta operació, que encara continua oberta, onze persones, segons ha informat en un comunicat aquest dimecres. Se’ls atribueix la presumpta autoria dels delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, denúncia falsa i de pertinença a organització criminal. El líder ha ingressat a la presó.

L'operació, denominada Perchero, es va iniciar arran de les investigacions que l'institut armat du a terme per a la lluita contra grups criminals dedicats a la introducció de ciutadans extracomunitaris a Espanya, a través de les costes del sud-est espanyol, segons amplia el comunicat.

Des de 2021, la Guàrdia Civil seguia la pista a un ciutadà algerià relacionat amb aquests delictes i que, suposadament, dirigia un grup criminal encarregat de facilitar la logística i el personal necessari per a la introducció irregular de compatriotes a través de les costes murcianes i d'Almeria.

El principal modus operandi consistia en les conegudes com a pasteres-taxi. Això és, embarcacions semirígides amb grans motors amb les quals transportaven els migrants. Poden arribar a fer diverses eixides simultànies des de les costes algerianes per a esquivar la capacitat de resposta del Servei Marítim de la Guàrdia Civil i així fer arribar amb èxit el nombre més gran d'embarcacions i persones.

Una vegada a Espanya, la xarxa criminal disposava de persones dedicades a tasques logístiques, que facilitaven combustible i cobertura als patrons de les llanxes quan arribaven al seu territori. Se sospita que fins i tot comptaven amb connexions internacionals, a França i Bèlgica, relacionades amb l'adquisició d'embarcacions de gran potència.

La investigació ha permés identificar i detindre onze homes, de nacionalitats algeriana, marroquina i espanyola, assentats a les províncies d'Alacant, Múrcia i Almeria i amb edats compreses entre els 30 i els 55 anys. La Guàrdia Civil s'ha confiscat de tres embarcacions, 250 litres de combustible, dos vehicles tipus tot terreny, 3.000 euros en efectiu i diversos telèfons mòbils.

Els detinguts, els efectes confiscats i les diligències instruïdes han passat a disposició de les autoritats judicials, que han ordenat l'ingrés a la presó provisional del líder principal de l'organització. La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarten més detencions.

També et pot interessar

stats