Catadau reivindica l'orgull lèsbic amb un concurs de truites

L'Associació LGTB+ del Marquesat Orgull Rural pega la volta a l'insult per a defensar el dret de triar l'orientació sexual en llibertat

Diverses persones competeixen per cuinar la millor truita a Catadau
Diverses persones competeixen per fer la millor truita a Catadau / Orgull Rural del Marquesat
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 d'abril 2022 - 07:00 Actualitzat: 01 de maig 2022 - 12:47

Un concurs de truites per a celebrar l'orgull lèsbic i defensar el dret de triar amb llibertat qui estimar. És l'original iniciativa promoguda a Catadau (Ribera Alta) per l'Associació LGTB+ del Marquesat Orgull Rural, en col·laboració amb les administracions públiques de la zona. L'acte s'ha celebrat aquest dissabte, 30 d'abril, amb motiu del Dia de la Visibilitat Lèsbica, que es va commemorar el 26 d'abril i té el suport de l'Ajuntament de Catadau i la Mancomunitat del Marquesat.

El plat protagonista d'aquesta reivindicativa competició, la truita, no és casual per les connotacions negatives que històricament ha tingut per al col·lectiu: tortilleres. "Hem volgut pegar la volta a l'insult i aprofitar el joc de paraules per a posar el focus en la discriminació i invisibilització que pateixen les dones lesbianes", explica en declaracions a À Punt Borja Llorens, president de l'Associació Marquesat Orgull Rural. 

Un total de quinze grups s'han inscrit en el concurs, segons ha precisat l'organització. Al llarg del dia han competit per a fer la millor truita i endur-se el simbòlic premi, un val de 40 euros. Més enllà del caràcter reivindicatiu, la cita naixia també amb un esperit de festa que s'ha mantingut viu, a pesar de la pluja, que ha entelat el certamen en un primer moment.

Envelat en què ha tingut lloc el concurs de paelles
Envelat en què ha tingut lloc el concurs de paelles / Orgull Rural del Marquesat

A les 17:30 hores ha començat la competició en l'envelat instal·lat a la plaça de Bosch Marín. Les persones participants havien d'abonar dos euros i portar una paella d'inducció per a poder cuinar la truita, obligatòriament amb una base d'ous i creïlles aportats per l'organització. Però la llista d'ingredients era oberta i cada grup aspirant ha pogut ampliar la recepta al seu gust per a aconseguir una creació culinària única.

Els cuiners i les cuineres han donat solta a la imaginació amb propostes molt cridaneres, com una truita amb banderes de l'arc de Sant Martí, en homenatge al col·lectiu LGTBI+, i una altra decorada amb pimentó. Finalment, Bibiana Calabuig Suñer, veïna de Catadau, s'ha proclamat guanyadora, amb una recepta més clàssica. En el veredicte el jurat ha valorat sabor, aroma, creativitat, presentació, dificultat i originalitat de cada truita.

També et pot interessar

stats