Castelló de la Plana inicia els treballs de retirada de la creu del parc de Ribalta

Advocats Cristians, contraris al projecte, i ciutadans a favor de llevar-la es concentren davant del vestigi franquista

Advocats Cristians, contraris al projecte, i ciutadans a favor de llevar-la es concentren davant del vestigi franquista / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 d'agost 2022 - 07:00 Actualitzat: 03 d'agost 2022 - 10:57

Defensors i detractors s'han concentrat aquest dimecres davant la creu del parc de Ribalta de Castelló de la Plana, coincidint amb l'inici de les tasques per a retirar i traslladar la creu dels caiguts, en compliment de la llei de memòria democràtica de la Comunitat Valenciana aprovada l'any 2017. Uns treballs que impulsa l'Ajuntament i que suposaran, a més de la retirada del monument, la recuperació del jardí on estava col·locada.

Es tracta d'un monument que originàriament retia homenatge als caiguts durant l'època franquista, però que després es va resignificar i només es va quedar com a símbol religiós.

A la zona hi ha hagut aquest dimecres concentracions d'organitzacions civils a favor i en contra de la retirada. Una d'aquestes, l'associació Advocats Cristians, que ha interposat sis recursos que la justícia ha desestimat un rere l'altre. Entre els grups a favor de la continuïtat de la creu al Ribalta s'han sentit càntics com "España unida, jamás será vencida", als quals els grups contraris han respost amb "España mañana será republicana".

“Donarem compliment a les lleis en matèria de memòria democràtica i amb aquest objectiu hem iniciat les obres de retirada de la creu als caiguts del parc Ribalta”, ha explicat José Luis López, regidor d'Obres i Projectes Urbans de Castelló.

“Un projecte amb el qual, a més, recuperem l'espai ocupat pel monument al jardí del Ribalta, integrant-lo en el bé d'interés cultural i prenent com a base els plans anteriors a la instal·lació del monument que es retira, de l'any 1926”, ha ressaltat López, durant una visita als treballs preliminars a la retirada.

La Diòcesi de Sogorb-Castelló i el consistori van acordar que el símbol “d’exaltació franquista” s’ubicarà a l’esplanada de l’església de Sant Tomàs de Villanueva, al barri de Rafalafena. 

El 23 de juny, la junta de govern de l'Ajuntament de Castelló va aprovar cedir al Bisbat de la Diòcesi de Sogorb-Castelló la creu llatina que presideix al parc de Ribalta el monument als caiguts, "en atenció a la seua dignitat com a símbol religiós representatiu de les persones creients", i va acordar que l'Ajuntament assumia les despeses derivades del trasllat i col·locació de la creu.

Publicat l'acord en el Butlletí Oficial de la Província el 12 de juliol, es va sotmetre a informació pública la cessió per un termini de vint dies perquè qualsevol persona poguera al·legar el que estimara convenient.

Així mateix, es va acordar comunicar la cessió a la Direcció General competent en matèria d'administració local i reflectir en l'inventari municipal les alteracions en els béns municipals conseqüència de l'execució del projecte de recuperació del jardí de la creu del parc de Ribalta i de la cessió feta. Es preveu que la posada en marxa del projecte tinga una durada de sis setmanes. Al llarg de les setmanes es treballarà en el condicionament i integració de l'espai. 

Nova petició de paralització d’Advocats Cristians

La retirada de la creu està pendent del pronunciament d'un jutjat contenciós en relació amb les mesures cautelars sol·licitades per Advocats Cristians. Davant d'aquesta situació, l'associació ha anunciat que sol·licita a la justícia la paralització del trasllat "per la via urgent" i emmarcada en una "nova demanda davant del jutjat contenciós administratiu per la vulneració de drets fonamentals, en aquest cas, el dret a la llibertat religiosa".

A més, ha anunciat la presentació d'una querella contra la regidora de Patrimoni, Pilar Escuder, per un presumpte delicte de prevaricació, ja que al·lega que l'Ajuntament "incompleix el termini de vint dies estipulat pel mateix consistori per a fer al·legacions".

Un operari posa la tanca de protecció perquè es puguen dur a terme els treballs de desmuntatge de la creu de Ribalta
Un operari posa la tanca de protecció perquè es puguen dur a terme els treballs de desmuntatge de la creu de Ribalta / Ajuntament de Castelló de la Plana

Trasllat a la ubicació escollida pel bisbat

Al marge de la polèmica, al llarg d'aquest dimecres s'iniciaran els treballs per a la construcció en el taller de l'estructura que protegirà la creu per a la retirada i el trasllat. L'armadura servirà per a preservar la integritat de la creu, tant en el desmuntatge com en el trasllat i la posterior col·locació. La retirada del monument es realitzarà durant pròxims dies, una vegada s'acaben els treballs de l'estructura, segons han confirmat fonts municipals.

El projecte, que té un termini d'execució de sis setmanes, està adjudicat per 62.589 euros. Les obres contemplen els treballs de retirada i trasllat de la creu i la col·locaran en la ubicació triada pel bisbat de la diòcesi de Sogorb-Castelló, al qual s'ha cedit la creu.

També et pot interessar

stats