Primer cas de suspensió d'un partit per insults

Moviment contra la Intolerància culpa equips i administració dels fets.

Primer cas de suspensió d\'un partit per insults
Primer cas de suspensió d'un partit per insults
16 de desembre 2019 - 22:51

El partit que enfrontava aquest diumenge el Rayo Vallecano i l'Albacete Balompié a l'estadi de Vallecas de Madrid, el van suspendre al descans pels crits que el grup d'aficionats locals Bukaneros va llançar contra el jugador ucraïnés Roman Zozúlia.

Els fets passaren en la primera part, quan els aficionats començaren a cantar al jugador de l'Albacete: "Zozúlia, puto nazi". L'àrbitre, després que el mateix jugador li ho digué, va avisar el delegat de camp perquè cessaren els càntics, que ho va comunicar per megafonia. En arribar al descans, els crits no pararen, motiu pel qual els jugadors de l'equip visitant es negaren a tornar al camp per a jugar la segona part.

El partit va acabar suspés, el camp el van desallotjar i els segons quaranta-cinc minuts els jugaran en una altra data.

En aquest sentit, el coordinador del Moviment contra la Intolerància a la Comunitat Valenciana, Ángel Galán, ha culpabilitzat, en declaracions a À Punt Mèdia, tant l'administració com els clubs que no s'està fent tot el que caldria per a eliminar el racisme i la violència en l'esport. Galán ha assegurat que, entre les possibles solucions que existeixen, hi ha la de ser inflexible amb multes o, si fa al cas, amb sancions penals.

Els fets ja estan en el Comité de Competició, que decidirà quina és la mesura de castic que adoptarà contra l'equip madrileny.

Qui és Zozúlia?

Roman Zozúlia és un jugador ucraïnés, que des de 2016 juga en equips espanyols. Entre els que ha militat està el mateix Rayo Vallecano, on, des que hi va arribar, alguns aficionats s'oposaren al fitxatge.

Les penyes del club l'acusaren de ser simpatitzant del nazisme, el mateix argument que van utilitzar en el partit d'aquest diumenge. El motiu principal és que des de 2014, va cedir la seua imatge a l'exèrcit d'Ucraïna, durant el conflicte armat amb Rússia. El 2016, el seu govern el va condecorar per defendre el país del separatisme. Encara que hi ha imatges del jugador amb un rifle a la mà, sempre ha negat formar part d'un grup paramilitar d'ultradreta.

Altres casos d'odi als estadis

El cas de Zozúlia és el primer que ha comportat la suspensió d'un partit. Desgraciadament, no és la primera vegada que se senten crits racistes, masclistes o incitacions a l'odi en un estadi de futbol.

Molt famós va ser el cas de l'exjugador del FC Barcelona Samuel Eto'o, en un partit contra el Saragossa l'any 2006. El camerunés amenaçà de deixar el partit quan va sentir els insults racistes d'una part de la graderia. Finalment, entre els companys, els rivals i l'àrbitre el convenceren perquè es quedara al camp.

A Europa hi ha altres casos d'insults racistes que han patit molts jugadors. Entre ells hi ha jugadors com Balotelli i Lukaku a Itàlia, Memphis Depay a França, Roberto Carlos i Malcolm a Rússia, i Gervinho als Països Baixos.

No obstant això, el racisme no és l'única forma d'odi que podem veure en el futbol. L'any 2015, un grup de seguidors del Betis va corejar càntics a favor del seu jugador Rubén Castro, quan l'investigaven per suposats maltractaments a la nóvia. Els càntics deien "Rubén Castro alé, Rubén Castro alé, no fue tu culpa, era una puta, lo hiciste bien". Finalment, el jugador va quedar absolt.

També et pot interessar

stats