La carrera per a acollir les seus dels nous organismes descentralitzats es converteix en multitudinària

Elx i Alacant competeixen amb vora una quinzena de ciutats, en cada cas, per a convertir-se en seu de l’Agència de Supervisió d'Intel·ligència Artificial i l’Agència Espacial Espanyola

Imatge d'arxiu d'un coet reutilitzable de l'empresa PLD Space
Imatge d'arxiu d'un coet reutilitzable de l'empresa PLD Space / Europa Press

Quan falten menys de 24 hores perquè es tanque el termini per a presentar les sol·licituds per tal d'acollir les seus de l’Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial (Aesia) i l’Agència Espacial Espanyola (AEE), el nombre de candidatures no ha deixat de créixer. 

Fa poc més d’un any, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que les noves institucions estatals s’ubicarien fora de Madrid. Una aposta per la descentralització institucional, que també reivindicaven alguns presidents autonòmics, com el valencià. I atenent l’elevat nombre de candidatures que han rebut per a acollir l’Aesia i l’AEE, es pot dir que ha sigut tot un èxit. 

Al voltant de trenta ciutats ja han manifestat l'interés per convertir-se en seu dels nous organismes, la majoria amb el suport dels governs autonòmics. A la Comunitat Valenciana, Alacant s'ha postulat per a acollir la nova agència d’intel·ligència artificial i Elx per a convertir-se en seu de l’agència espacial. Totes dues candidatures, amb un suport rotund de l’executiu valencià.  

L’escenari valencià és diferent del d’altres autonomies, ja que aquest procés ha provocat les disputes entre diversos ajuntaments per a tindre el suport del seu govern regional per tal d'albergar aquestes seus. És el cas de Galícia, on la Corunya, Santiago de Compostel·la i Ourense han competit per rebre el suport de la Xunta. 

També ha provocat les crítiques de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha criticat a Sánchez que diguera que la seu de l'Agència Espacial Espanyola se situarà fora de Madrid. No obstant això, dos municipis madrilenys, Tres Cantos i Robledo de Chavela, han presentat candidatura per a albergar la nova seu.

Quins criteris es tindran en compte per a seleccionar les seus?

Tal com estableix la convocatòria en el Butlletí Oficial de l’Estat, diversos criteris com una bona xarxa de transports, o l'existència d'un ecosistema universitari i d’un sistema econòmic o empresarial relacionat amb la intel·ligència artificial, afavoriran les ciutats per a aconseguir la seu de l’Aesia. 

També es contemplarà que les principals institucions públiques del municipi impulsen iniciatives basades en la intel·ligència artificial o que hi haja grups d'investigació en àrees d'interés com la computació quàntica, la ciberseguretat o el big data.

En el cas de l'Agència Espacial Espanyola, el govern ha afirmat que valorarà positivament que la futura seu estiga a menys d'una hora d'un aeroport internacional amb connexions a Amsterdam, Roma, Frankfurt, Praga i Tolosa, que són les destinacions estrangeres que amb més freqüència es visitaran en els viatges de treball del personal de l'agència.

Quines són les ciutats que s'han postulat com a candidates?

Fins ara han anunciat candidatura per a acollir l’Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial les ciutats d'Alacant, Santa Cruz de Tenerife, Saragossa, Segòvia, Burgos, Àvila, Salamanca, la Corunya, Santiago de Compostel·la, Ourense, Barcelona, Granada, Gijón, Guadalajara i Palma.

Pel que fa a l’Agència Espacial Espanyola, s'hi han mostrat interessades Elx, Las Palmas de Gran Canaria, Terol, l'Hospitalet de Llobregat, Robledo de Chavela, Tres Cantos, Sevilla, Huelva, Lleó, Cebreros, Palència, Puertollano, Ciudad Real i San Javier. També ha anunciat que s'hi presentarà el País Basc, però sense revelar amb quin municipi. Huelva es va sumar a la llista aquest divendres de vesprada.

Reunions amb les ciutats candidates

La comissió consultiva del govern espanyol, que presideix la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, serà l'encarregada d'elaborar un dictamen valorant les candidatures i també podrà proposar altres ciutats que complisquen els criteris establits. A partir de dimarts, aquest òrgan de treball s'haurà de reunir amb les ciutats candidates, si bé encara no hi ha una data oficial per a aquesta cita. També sol·licitarà informes a les institucions que considere pertinents per a conformar-se una decisió i elaborar un dictamen. Finalment, serà el Consell de Ministres el que adoptarà l'acord definitiu sobre la ubicació de les seus descentralitzades.

També et pot interessar

stats