La cara de la vulnerabilitat en la pandèmia: més joves, dones, amb menys formació i amb fills

La Creu Roja presenta una radiografia de com ha variat el perfil de persones que necessiten ajuda arran de la Covid-19.

Creu Roja, en una imatge d'arxiu
La Creu Roja, en una imatge d'arxiu

El coordinador de la Creu Roja Espanyola, Toni Bruel, ha deixat clar que el perfil de les persones que demanen ajuda a la Creu Roja ha variat sobre el que tenia l’ONG fins a l'inici de la pandèmia. Així, per exemple, les noves incorporacions han reduït la mitjana d’edat i el 80% dels nous demandants d’ajuda són d’origen espanyol. El nivell educatiu és més baix i el perfil de les llars varia de manera que ara arriben més famílies amb fills.

La pandèmia ha impactat més en les dones. En aquest sentit, la Creu Roja remarca que els acomiadaments van afectar menys els homes que les dones. En les dones també es detecta més impacte en la salut i clarament també són més les tasques familiars assumides. A més, l’estudi detecta el fort impacte de la bretxa digital en els xiquets i xiquetes.

La Creu Roja ha descobert una forta incorporació de nous usuaris que necessiten ajudes, així com altres que requereixen més assistència en camps diferents que fins a la pandèmia no necessitaven. L’impacte és molt diferent del de la crisi de 2008, segons deixa clar l’organització.

Bruel ha presentat aquest dijous per streaming les dades més rellevants del nou butlletí sobre vulnerabilitat social, amb les dades de la població atesa a través del pla Creu Roja Respon, una iniciativa posada en marxa per l'organització per a respondre a l'impacte de la pandèmia.

La Creu Roja ha entrevistat 1.500 persones de les que van atendre fins al 30 de juny de 2020, és a dir, durant la primera onada. Tot i això, l'informe es completa amb altres dades més recents. L’anàlisi s’ha fet en col·laboració en la Universitat Carlos III.

Entre les nombroses dades que ha aportat al llarg de la presentació, la Creu Roja detecta un pessimisme preocupant sobre com evolucionarà la situació a Espanya o a les llars dels entrevistats. “Estàvem acostumats a crisis de cicle, que acaben i després hi ha una evolució. A través de les entrevistes veiem que les persones no veuen el final de la pandèmia”, ha explicat Bruel. L’ONG no preveu un canvi en la situació fins que acabe la pandèmia. 

A la Comunitat Valenciana el Pla Respon ha permés a la Creu Roja atendre 600.000 persones, 44.400 persones a Castelló, 270.500 a Alacant i 273.100 a València. La Creu Roja ha superat les previsions inicials en un 43%, en complir-se un any de l'inici de l'emergència amb trasllats sanitaris, desplegament d'albergs, suport psicosocial, educació virtual per a xiquets i xiquetes vulnerables i distribució de béns bàsics de primera necessitat.

També et pot interessar

stats