La cara i la creu d’unes Falles amb dos milions de visitants

Hotels i restaurants celebren l’increment en la caixa, mentre que el regidor de Protecció Ciutadana obri la porta al debat del model de festa que es vol

La cara i la creu d’unes Falles amb dos milions de visitants / À Punt NTC

L’endemà del dia gran de la festa fallera és moment d'avaluar l'impacte de la festa, especialment allò que té a veure amb l’allau de visitants que ha rebut València. Els restaurants fan un balanç positiu, perquè han incrementat la facturació fins a un 30% respecte a l’any passat, en la mateixa línia que els establiments hotelers, però des del punt de vista organitzatiu, algunes veus polítiques, com la del regidor de Protecció Ciutadana, creuen que cal obrir la reflexió sobre el model de Falles.

Més de dos milions de persones han estat a la ciutat durant el cap de setmana central de la festa. El fet de caure Sant Josep en diumenge, el bon oratge, la superació de la pandèmia i que aquest dilluns fora festiu en la Comunitat de Madrid han afavorit l’afluència de visitants.

La patronal hotelera, Hosbec, parla d’un impacte entre 30 i 40 milions d’euros només en allotjaments. "Hem tancat el cap de setmana amb un cent per cent d’ocupació a València. Entre setmana, l’ocupació s’ha quedat entre el 85% i el 95%", apuntava Alberto Galloso, responsable d’Hosbec a la ciutat de València.

També han sigut unes bones festes per als restaurants. Durant el cap de setmana, resultava difícil trobar una taula per a dinar o sopar. Les reserves tenien copades totes les places disponibles als restaurants. Per a la coordinadora de bars i restaurants dels barris de València, l’increment de guanys supera en un 30% els de l’any passat.

L’altra cara de la moneda d’unes Falles massives són la intendència i l’organització. Per això, el regidor de Protecció Ciutadana, Aaron Cano, obria el meló hores després de la Cremà, en la roda de premsa del balanç de la festa: "La ciutat de València no pot perdre el control de la festa. La mercantilització de la festa no pot ser el rumb que ens guie, perquè si ens guia aquest rumb és com conduir un barco sense timó".

La mercantilització de la festa no pot ser el rumb que ens guie Aaron Cano - Regidor de Protecció Ciutadana de València

Tot i l’augment significatiu de visitants, el regidor de Protecció Ciutadana defensava que la Policia Local de València ha fet 23.942 actuacions indirectes, el que suposa una reducció de vora 1.500 actuacions respecte a les Falles de l'any passat. La reducció també afecta la violència de gènere. Els agents de la Policia Local de València han atés 200 casos menys, segons ha detallat Cano.

A més de les incidències, han baixat els accidents de trànsit, els serveis humanitaris, els conflictes de convivència, els intents de suïcidi i els actes vandàlics. "El balanç és molt bo, però hem de reflexionar sobre les Falles que volem", manifestava el regidor.

Ha faltat més neteja, de forma més permanent; més urinaris i més llum en el recorregut de l'Ofrena María José Catalá - Portaveu del PP a l'Ajuntament de València

A pesar d’aquesta lectura positiva, des de l’oposició, la portaveu del PP a l'Ajuntament de València i candidata a l'alcaldia, María José Catalá, també convidava a la reflexió d’aquells aspectes de la festa que cal millorar. Catalá ha trobat a faltar "més neteja, de forma més permanent al carrer; més urinaris, i més llum en tot el que és el recorregut de l'Ofrena. Des del seu punt de vista, ha faltat previsió: "Són actuacions que havien de previndre's".

En algun lloc han faltat urinaris, però no teníem previst que poguera vindre tanta gent Joan Ribó - Alcalde de València

L'alcalde, Joan Ribó, per la seua banda, defensava que el programa de neteja ha "funcionat bé", encara que hi haja hagut alguna "limitació" i, quant als urinaris, ha reconegut que n'han pogut faltar. A la ciutat s’havien distribuït 315 urinaris en 75 punts.

"En algun lloc han faltat urinaris, ho reconec, però no teníem previst que poguera vindre tanta gent, podríem haver-ne posat algun més", ha admés. Tot i això, Ribó s'ha mostrat satisfet perquè creu que les Falles d’enguany han "funcionat bé" i amb el "comportament exemplar" de la gent.

Més d’un miler d’atencions sanitàries

Pel que fa al balanç sanitari, la Creu Roja ha atés més d’un miler de persones durant els actes de les Falles, mentre que 42 persones han hagut de ser traslladades fins als centres hospitalaris, segons han informat des d’aquesta entitat.

La Creu Roja ha detallat que s’han atés 678 dones i 330 homes, el que suposa una xifra total de 1.008 usuaris, la majoria d’elles per lipotímies (646), seguides de crisis d'ansietat (109), traumatismes i objectes estranys als ulls (67 en cadascun d’aquests casos).

Són les dades que deixen els 42 actes que ha cobert la Creu Roja, el que impliquen 7.493 hores d’atenció per part de 1.871 voluntaris.

També et pot interessar

stats