El caos aeroportuari al Regne Unit deixa desenes de valencians atrapats en ciutats britàniques
Un error en els sistemes de control aeri ha obligat a suspendre centenars de vols d'eixida i arribada, alguns en connexió amb l'aeroport d'Alacant
L'error tècnic registrat aquest dilluns en el sistema de control aeri del Regne Unit ha sembrat un autèntic caos en els aeroports britànics amb rèpliques a escala internacional. L'incident, que tingué lloc en jornada festiva al país i en plena operació tornada de molts ciutadans després de les vacances d'estiu, ha provocat una allau de cancel·lacions i retards en centenars de vols, tant d'eixida com d'arribada. També ha deixat desenes de valencians i valencianes atrapats al llarg de les ciutats més turístiques, com ara Londres o Edimburg. El problema ha esguitat també els dos principals aeròdroms de la Comunitat Valenciana, el d'Alacant-Elx i el de València, on s'han registrat incidències sobretot en forma d'endarreriments.
Segons el balanç oferit per Cirium, una empresa de dades d'aviació, vora tres mil d'avions havien d'enlairar-se ahir des del Regne Unit i tres mil més hi tenien previst aterrar. La caiguda del programa que supervisa el trànsit per l'aire va obligar a suspendre vora 500 trajectes, entre anada i tornada. Amb el problema ja resolt aquest dimarts, els aeroports britànics tracten de recuperar la normalitat, però continuen anotant "retards significatius" i cancel·lacions puntuals en els vols. Heathrow, Luton, Gatwick i Stansted, pròxims a Londres, són els que més s'han ressentit per la inesperada fallada del sistema, per ser els que operen més volum de trajectes.
Fonts d'Aena han confirmat a À Punt NTC que l'impacte a la Comunitat Valenciana s'ha concentrat fonamentalment a l'aeroport d'Alacant-Elx. Aquest dimarts continua havent-hi vora una dotzena de vols endarrerits amb destinació o origen a Londres, Leeds, Liverpool, Manchester o Edimburg. La connexió aèria a Bristol és l'única que està suspesa ara mateix. En total, durant la jornada hi ha quatre vols anul·lats a aquesta ciutat anglesa. A València l'afecció és mínima: segons la informació proporcionada per l'entitat aèria aquest 29 d'agost no hi ha cap avió d'eixida o arribada a cap ciutat britànica amb incidències.
Turisme "forçat" al Regne Unit
Héctor Salvador és un dels molts valencians que s'han quedat penjats en terres britàniques. Després de passar uns dies de turisme a Edimburg, on havia viatjat amb la cosina, aquest dilluns va veure com el seu avió de tornada era un dels afectats per les cancel·lacions. Havien de volar fins a Barcelona amb Ryanair, però ara han de fer dues nits addicionals a la capital escocesa, amb l'allotjament pagat per la seua butxaca i buscat per ells mateixos perquè el primer trajecte on l'aerolínia els pot reubicar no ix fins dimecres de vesprada. "Tenim dos dies més de turisme forçat a Edimburg", comenta el jove a À Punt NTC, sarcàstic. De moment no sap si l'aerolínia sufragarà totes aquestes despeses extraordinàries i considera "insuficient" la solució que els ha donat l'aerolínia en vista d'una situació que, remarca, no és culpa seua. Principalment perquè els obliga també a tornar via Madrid, quan la destinació final és Castelló de la Plana i la connexió des de Barcelona és més ràpida.
Una experiència pareguda ha viscut Eva Blasco, atrapada a Londres contra la seua voluntat. "Estem en un lloc idíl·lic i sembla que estem ací per gust, però no és així", lamenta. El seu vol eixia també dilluns des de l'aeroport de Stansted i els el cancel·laren quan ja estaven en la porta d'embarcament. Després de més de quatre hores de cua per a posar la reclamació pertinent, l'única alternativa que els oferia Ryanair per a tornar a casa era un vol dimecres a les sis de la vesprada. A això cal afegir la dificultat que han tingut ella i els seus companys de viatge per a trobar allotjament on passar les pròximes dues nits. "La companyia ens va passar un llistat d'hotels i tots estaven complets, al final ens en vam haver de buscar un nosaltres i a més pagar els taxis. Ens hem gastat un dineral", es queixa. L'estat de nervis i la tensió era tal, que fins i tot en un moment puntual va haver d'acudir la policia, afig Carles Martí, un altre turista de la colla.
A la ciutat d'Harlow, pròxima a Londres, hi havia altre grup de valencians afectat per les suspensions de vols. "Ahir de sobte va començar a arribar molta gent, ràpidament ens vam adonar que estaven en la mateixa situació que nosaltres, conta Inés Nàtger, que s'allotja en una casa rural de la zona.
A Alacant-Elx està l'altra cara de la moneda: turistes britànics que havien fet les maletes per a tornar a casa i s'han trobat amb problemes a l'hora de volar. La pitjor part, així i tot, se l'endugueren ahir. Els més afortunats han arribat a la capital alacantina sense retards ni cap altra incidència, com el cas d'un jove anglés que està de visita a la seua àvia, resident a Torrevella.
Arrere va quedant la tònica viscuda dilluns en molts aeròdroms: cues llargues, aglomeracions i desenes de persones tirades a terra mentre mataven l'espera. I paciència, molta paciència per a saber si podran tornar a casa, i quan.