Canvia el perfil dels migrants que arriben en pastera: menors de menys edat i més dones gestants

La Creu Roja remarca que creix la vulnerabilitat de les persones que arriben a la costa de la Comunitat Valenciana

El perfil dels migrants ha canviat i arriben menors més menuts i més dones encintes / À Punt NTC

El passat 17 d'octubre es va interceptar en una platja de Calp (Marina Alta) uns pares algerians en pastera que anaven amb quatre filles de 5, 7, 13 i 14 anys que, fins i tot, portaven una gata embarassada perquè, segons van manifestar a l'arribada, no eren capaces de deixar-la arrere. Aquell dia, a les costes d'Alacant es van interceptar huit pasteres amb 94 persones, entre elles huit menors. Una realitat que lluny de ser una anècdota marca ja un canvi de perfil. Segons explica la Creu Roja Espanyola, l'organització que els atén en un primer moment, cada vegada arriben a les costes de la Comunitat Valenciana més xiquets i xiquetes i més menuts, fins i tot algun bebé, i més dones en estat de gestació.

Des del passat 1 de gener un total de 67 intervencions en embarcacions precàries arribaren o varen ser interceptades a les costes alacantines. En conjunt, 848 persones hi varen ser ateses, de les quals 753 eren homes, 26 dones i 69 menors d'edat. La majoria de les persones que anaven en pastera eren algerians encara que també hi havia marroquines i d'altres països africans o d'Orient Pròxim, com Síria, segons les dades de la Creu Roja.

Pel que fa a les dades, aquestes són semblants a les de 2020, quan va haver-hi 79 intervencions i 904 rescatats (807 homes, 21 dones i 76 menors). El que canvia és el perfil dels ocupants d'aquestes precàries embarcacions, que cada vegada és de menor edat. "El que més ens ha cridat l'atenció és que veiem persones molt més vulnerables: xiquets xicotets i dones embarassades", algunes en un estat de gestació "molt avançat", explica la responsable del dispositiu d'Atenció Humanitària a Immigrants a Alacant de la Creu Roja, Marta Marín.

Enguany, per tant, es tancarà si no hi ha canvis amb un lleuger descens en la xifra d'arribades. I ho farà després d'anys de repunt: el 2017 i el 2018 arribaren en pastera 350 persones, xifra que el 2019 ja es va situar en 596 el 2019 i va créixer fins als 904 durant 2020.

També et pot interessar

stats