Canvi d'oratge: les pluges i el granís entren en acció a la Comunitat Valenciana

La DANA que entrarà a la península pel sud afavorirà els ruixats, sobretot en l’interior, a partir de divendres

Vista de Requena, des d'un camp de vinyes, una de les zones que probablement rebrà la visita de la pluja divendres
Vista de Requena, des d'un camp de vinyes, una de les zones que probablement rebrà la visita de la pluja divendres / À Punt NTC

L’entrada al cap de setmana serà mogudeta pel que fa a l’oratge. I potser les previsions del mòbil els tornen un poc boges al llarg de la setmana, perquè canviaran cada estona. Esperem, de nou, pluges, que poden ser beneficioses per a donar un respir a la situació de sequera que patim, però també pot entrar en acció el temut granís, al qual miren de reüll els llauradors. Són les llums i les ombres que ens portarà la DANA que fregarà el nostre territori divendres, especialment en la segona meitat del dia, i que tot i que és prompte per a predir exactament el recorregut del tren de tempestes que ens portarà, dels que sembla no haver dubte és que els seus efectes es notaran a l’interior del territori.

Esta previsió pot deixar en l'aire revetles i altres activitats a l’aire lliure, com les fires medievals del Villar o Xèrica o la gastronòmica de Fuenterrobles, que està previst inaugurar el divendres i que s’allargaran durant tot el cap de setmana, donada la intensitat que poden tindre les tempestes, sobretot el divendres a la vesprada.

De fet, la delegació a la Comunitat Valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja ha advertit que cal estar preparats per a pluges que poden ser “localment fortes i acompanyades de tempestes”. Aemet puntualitza que seran “més probables en l’interior i menys a Alacant”; ara bé, caldrà afinar, perquè encara falten uns dies, la trajectòria exacta que adoptaran.

Del que sembla no haver dubte, en estos moments, és que els núvols descarregaran en la franja interior compresa, aproximadament, entre els Ports i la Vall d’Aiora. La trajectòria de les tempestes que mullen la Comunitat Valenciana, afavorides per la DANA que agranarà part d’Andalusia i del centre peninsular ja des de dimecres, pot canviar i acostar-se cap al litoral, però sembla clar que de nou, les comarques interiors de la província de València i el sud de Castelló, com va passar fa dues setmanes, veuran incrementats els registres de pluja.

De fet, diversos observatoris d’Avamet del terme de Requena o d’Aiora superen el centenar de litres este mes de juny. En comarques veïnes, com passa a Pedralba (Serrans), Setaigües (Foia de Bunyol) o Bicorp (Canal de Navarrés) este juny han anotat més de 90 litres, uns registres molt beneficiosos després de deixar enrere un hivern i una primavera molt secs.

Fins on es desplaçaran les tempestes?

Les previsions apunten que les tempestes que afavorirà creuaran la península, de sud a nord, des de Cadis cap a Osca, però encara no es pot saber si les precipitacions –i pot ser també el granís– es passejaran per comarques com la Canal de Navarrés, la Ribera Alta, la Foia de Bunyol o la Plana, més allunyades de l’interior. Tampoc es coneix amb certesa si a comarques com el Comtat o l’Alt Vinalopó els arribarà la pluja divendres.

Sembla que la situació tendeix a millorar dissabte, quan la DANA avançarà cap a França, encara que no es descarten alguna tempesta aïllada i de menor importància de matí.

Si finalment es confirmen les precipitacions previstes, juny pot ser recordat com un mes generós amb les pluges que tanta falta fan al nostre territori. Molt més que maig. No obstant això, caldrà esperar a dissabte, quan de nou sembla que podran reprendre’s sense risc els actes públics, per a fer el balanç final i veure si el granís ha volgut arruïnar este segon episodi de pluges al juny. 

També et pot interessar

stats