La sequera obliga a cancel·lar l’extracció de suro a la serra d’Espadà

Els arbres estan en un estat de debilitat que impedeix pelar-los sense fer-los malbé

Taps de suro fets amb sureres valencianes / À Punt NTC

Enguany no hi haurà campanya d’extracció de suro a la serra d’Espadà perquè l’estat d’extrema debilitat dels arbres ha obligat la Conselleria de Medi Ambient a suspendre la pela del suro amb què les empreses de la zona produeixen els taps per a embotellar i conservar el vi. 

Fa mesos que no plou i les sureres en pateixen les conseqüències. Víctor Beltran, pelador de sureres, afirma, en declaracions a À Punt, que mai s’havia vist tanta sequera ni tants arbres morts com enguany. 

Alliberar el suro del tronc cada cert temps permet el creixement saludable d’estos arbres, però enguany seria molt perjudicial per l’estat d’estrés hídric que pateixen. 

El gerent de l’empresa surera Espadán Corks, Adolfo Miravet, explica que per a poder pelar el suro sense fer mal als arbres és necessari que ploga un mínim a la primavera. Si l’arbre no ha tingut suficient aigua, el suro està molt apegat i si es pela se li pot fer molt de mal. 

Per això la Conselleria de Medi Ambient i les empreses del suro han acordat suspendre l’extracció, fet que deixa sense activitat el sector i persones com Víctor Beltran sense sou. 

Es tarda un segle a aconseguir que un arbre siga productiu. A més, la sequera afecta la matèria primera i baixa molt la qualitat dels taps si no es pela quan toca, adverteix Adolfo Miravet. 

La pela es podria reactivar si millora la humitat, però encara no es pot saber. De moment, es tracta de deixar passar la campanya d’enguany per a garantir les del futur.

També et pot interessar

stats