El canvi climàtic provocarà que a mitjans de segle muira més gent per la calor que pel fred

Un estudi recomana adoptar mesures globals per a frenar l’efecte d'hivernacle a Europa, que castigarà especialment els països mediterranis

Un home es refresca en una font pública en el centre de Còrdova davant les altes temperatures registrades el passat cap de setmana
Un home es refresca en una font pública en el centre de Còrdova davant les altes temperatures registrades el passat cap de setmana / Salas (Efe)

A mitjans de segle morirà més gent a Europa per la calor que pel fred si no s’apliquen mesures severes de mitigació del canvi climàtic. Així ho adverteix un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La investigació, que publica la revista The Lancet Planetary Health, analitza les dades de mortalitat i de temperatura registrades entre el 1998 i el 2012 a 16 països europeus i ha trobat que més d'un 7% de les defuncions registrades en aquest període són atribuïbles a la temperatura.

Una altra de les conclusions d’aquest estudi és que les temperatures fredes van tindre un impacte sobre la mortalitat fins a deu vegades superior al de les càlides durant aquest període.

No obstant això, les projeccions, mitjançant models epidemiològics, indiquen que, en cas de no introduir mesures de mitigació efectives contra el canvi climàtic de manera immediata, la tendència podria revertir-se a mitjans d’aquest segle, quan hi hauria un ràpid augment de la mortalitat atribuïble a la calor.

Usant com a referència les dades que van de 1998 i 2012, els investigadors van combinar quatre models climàtics per a fer projeccions fins a finals de segle sota tres escenaris diferents en funció de les emissions de gasos d'efecte d’hivernacle.

"Tots els models indiquen un augment progressiu de les temperatures i, en conseqüència, un descens de la mortalitat atribuïble al fred i un increment de les morts atribuïbles a la calor. La diferència entre els escenaris plantejats està en el ritme de l'augment de les morts associades a la calor", ha explicat la investigadora del ISGlobal Èrica Martínez.

"Les dades -ha precisat- apunten a una estabilització i, fins i tot, un descens de les xifres totals de mortalitat atribuïble a temperatures en els pròxims anys, seguida d'un increment molt pronunciat, a partir de la meitat o final del segle, en funció de les emissions de gasos d'efecte d’hivernacle". Marcos Quijal, investigador també del ISglobal, ha recordat que "en les últimes dècades, el calfament a Europa ha anat més ràpid que en qualsevol altre continent".

"La incidència del calfament és desigual, amb els països del Mediterrani més vulnerables que la resta, per la qual cosa els nostres models preveuen un augment desproporcionat de la mortalitat atribuïble a la calor en aquests països a causa d'un ascens significatiu de les temperatures en els mesos d'estiu i a aquesta major vulnerabilitat a la calor", ha assenyalat Quijal.

Les mesures per països no seran efectives

L'estudi confirma "la urgència d'adoptar mesures de mitigació de caràcter global, ja que si només s'adopten en països o regions específiques no resultaran efectives".

"A més, un factor que resultarà determinant i que no hem introduït en els nostres models és la nostra capacitat d'adaptació als nous escenaris, que ja està contribuint a reduir la nostra vulnerabilitat enfront de les temperatures", ha conclòs Joan Ballester, investigador de ISGlobal i també autor del treball.

També et pot interessar

stats