Les emissions globals de CO₂ cauen un 5,8% el 2020

L'ús d'energies renovables va augmentar un 29% respecte de l'any anterior.

Emissions de CO2 de la indústria metalúrgica
Emissions de CO2 de la indústria metalúrgica

Les emissions globals de diòxid de carboni (CO₂), principal gas d'efecte hivernacle, es van reduir l'any passat un 5,8%, el descens més gran des de la Segona Guerra Mundial. En termes absoluts, la rebaixa va ser de quasi 2.000 milions de tones, la qual cosa equival a totes les emissions generades en un any per la Unió Europea.

Els Estats Units també van contribuir a aquesta disminució, ja que rebaixar les emissions un 10%, el que es correspon a 500 milions de tones; i a l'Índia, un altre dels països més contaminants, la caiguda va ser del 7%.

Tot i això, el país més contaminant del món i lloc de naixement del coronavirus i dels primers confinaments, la Xina, es va desmarcar de la resta del planeta i va marcar un increment de les emissions de CO₂ de fins a un 0,8% més, el que suposa, uns 75 milions de tones addicionals sobre les emeses regularment.

Un dels principals motius d'aquesta davallada va ser la disminució en uns 1.100 milions de tones, de la combustió de petroli, el 50% del qual va ser per la reculada de l'activitat en el transport per carretera i en un 35% del transport en avió.

Respecte a la generació d'electricitat, l'any passat es va reduir l'emissió de diòxid de carboni un 3,3%, equivalent a uns 450 milions de tones; i va haver-hi un increment del percentatge d'ús d'energies renovables d'un 29%, dos punts més que l'increment de l'any anterior.

A pesar d'aquesta disminució global de les emissions, les dades mostren que hi ha hagut una recuperació dels nivells d'emissió en el mes de desembre, fet que demostra, segons els experts, que no s'han fet tots els possibles per a intentar fer el canvi a les energies netes, renovables i sostenibles.

També et pot interessar

stats