L'incendi de la Palma manté l'amenaça sobre el parc nacional de La Caldera de Taburiente, després de cremar 3.500 hectàrees

Onze mitjans aeris i 550 efectius terrestres lluiten a contrarellotge per a frenar l'avanç de les flames, en previsió d'una meteorologia desfavorable des de dimarts

Tres efectius del dispositiu d'extinció de l'incendi de la Palma
Tres efectius del dispositiu d'extinció de l'incendi de La Palma / Borja Suárez (Reuters)

L'incendi que afecta el nord-oest de la Palma evoluciona favorablement, però continua actiu en tres fronts. El més preocupant avança al parc nacional de la Caldera de Taburiente, una zona de difícil orografia i accés, però lluny de zones habitades. A penes s'ha operat amb mitjans a aquesta zona des de la matinada de dissabte, quan es va declarar el foc. Primer, per la necessitat de prioritzar la defensa de les zones poblades, i ara per la falta de visibilitat que ha generat l'oratge ennuvolat i el fum. Hi ha onze helicòpters i hidroavions mobilitzats. Treballen a contrarellotge, juntament amb 550 efectius terrestres, ja que es preveu que a partir del dimarts torne la calor i les condicions meteorològiques de temperatura i humitat es revertisquen.

En la nit de diumenge, el govern de Canàries va autoritzar el retorn del veïnat dels habitatges situats entre la carretera LP-1 i la costa, la majoria de les 4.000 persones desallotjades per l'incendi de La Palma, després d'una jornada favorable per a les tasques d'extinció. 155 efectius han treballat durant la nit per a perimetrar l'àrea i liquidar focus actius, inclosos els reforços de Lanzarote, Fuerteventura i Gran Canària, així com membres de la Unitat Militar d'Emergències. Els responsables de coordinació de l'emergència ha rebaixat de 4.600 a 3.500 la superfície cremada, després de revisar les imatges aèries i de satèl·lit.

L'incendi es va originar en la matinada del dissabte a El Fayal, una zona deshabitada del municipi de Puntagorda, i es va propagar molt ràpidament al llarg del dia, la qual cosa va obligar al desallotjament preventiu de tota la població d'aquella localitat i del nucli poblacional de Tijarafe. Els cossos de seguretat encara estan investigant l'origen i el president canari, Fernando Clavijo, no ha volgut entrar en especulacions sobre les causes fins que acaben les tasques d'extinció.

També et pot interessar

stats