Canal 9 va pagar a Bárbara Rey 1,5 milions d'euros, despeses a banda, a canvi de silenci

Un programa culinari milionari va servir per a garantir el silenci de la vedet sobre la seua suposada relació amb el rei emèrit Joan Carles I

Barbara Rey en un capítol de 'En casa de Bárbara'
Bárbara Rey en un capítol de 'En casa de Bárbara' / À Punt NTC

Continuen eixint a la llum documents que demostrarien la suposada relació professional entre Bárbara Rey i l'antiga televisió valenciana. El director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) entre els anys 2004 i 2009, Alberto Saiz, va confirmar que la vedet va ser contractada per Canal 9 a canvi del seu silenci sobre la presumpta relació que havia mantingut amb el rei emèrit, Joan Carles I. Ara, el diari El Confidencial publica detalls i xifres concretes sobre aquests contractes.

Els papers revelen que Canal 9 va utilitzar dues vies per a finançar el programa de cuina En casa de Bárbara. Segons els expedients interns de RTVV que ara ixen a la llum, l'ens públic ja dissolt va assumir directament els honoraris de Bárbara Rey en forma de contractes trimestrals. Durant les cinc temporades que va durar el programa en antena, la murciana va arribar a cobrar 1.442 euros per programa, de mitja hora de duració aproximada. Així, després dels 1.041 episodis gravats, Bárbara Rey va percebre 1,5 milions d'euros per part de l'empresa pública.

A més, segons publica El Confidencial, les despeses de transport de la presentadora entre València i Madrid, on residia, i les nits d'allotjaments en hotels normalment de quatre estreles, també eren a càrrec dels fons de la televisió valenciana.

Sis milions per cinc temporades en Canal 9

L'exdirector del CNI assegura que no van eixir diners públics del centre d'intel·ligència per a pagar Bárbara, però el seu silenci no va resultar debades a la Comunitat Valenciana. El periodista valencià Quico Arabí va explicar en el programa A la Ventura que aquesta operació de silenci hauria suposat a les arques valencianes una despesa superior de cinc milions d'euros durant els cinc anys que el programa es va emetre. La quantitat coincideix amb la suma que publica ara el periòdic, ja que, a més dels honoraris de l'artista, la producció del programa implicava molts altres costos.

Així, Canal 9 era responsable de la presentadora i del seu vestuari, però la producció tècnica es va contractar en paral·lel a l'empresa Trivisión. El pressupost de cada capítol es calcula que podria oscil·lar entre els 4.500 i els 4.800 euros. Això haguera suposat un total de vora 4,8 milions d'euros de fons públics, el qual, al costat dels 1,5 milions de la retribució de la presentadora, ascendiria a més de sis milions d'euros per les cinc temporades, segons El Confidencial.

De ser vetada a ser tractada com una superestrella

"Estic amenaçada de mort, tant jo com els meus fills. Tinc micròfons a casa, no em deixen viure, si comet una bogeria, li costarà car a més d'un". Així començava l'advertiment de la vedet, fa 24 anys en una connexió telefònica en el programa Tómbola de Canal 9. Setmanes després, l'artista va visitar els estudis de Burjassot per a explicar en antena les presumptes amenaces, però es quedà a les portes d'eixir en antena, després que la direcció del programa rebera ordes per a impedir que hi apareguera. Espantada per la situació, Rey telefonà des del camerino al diari Levante-EMV per a denunciar que temia per la seua vida.

Paradoxalment, poc després d'aquest episodi, Bárbara Rey va passar a ser la persona millor pagada de la televisió valenciana. Segons els papers publicats, dels membres d'En casa de Bárbara, ella s'embutxacava 86.520 euros al trimestre, mentre que el cap de producció cobrava 6.611 euros i el guionista 5.410. A més, la cotització de la vedet contrasta encara més si es compara amb la de l'assessor gastronòmic de 5.951 euros al trimestre, o a la de l'altre presentador del programa, un cuiner professional que cobrava 3.005 euros al mes.

També et pot interessar

stats