Les cambreres de pis valencianes demanen canviar els llits tradicionals per llits elevables
Fer llits obliga les treballadores a ajupir-se i causa lesions d'esquena, muscles, genolls i mans
El 67% de les cambreres de pis de la Comunitat Valenciana desenvolupen malalties cròniques a conseqüència de la faena, i el treball de fer els llits és el que més lesions provoca. Per això, el col·lectiu demana que s'amplie a totes les comunitats la normativa aprovada pel govern balear que obliga els hotels de 4 i 5 estreles a canviar els llits tradicionals per llits elevables.
Un dels principals treballs de les cambreres de pis és fer llits. Una faena que les obliga a ajupir-se i causa lesions d'esquena, muscles, genolls i mans
Davant la nova llei turística del govern balear, que obliga els hotels de 4 i 5 estreles a disposar de llits elevables a partir de l'any que ve, les conegudes com a kellys de la Comunitat Valenciana demanen que la normativa s'amplie a tot Espanya. La Generalitat no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat d'importar la iniciativa fins a estudiar els detalls de la nova llei balear.
La inversió necessària per a la renovació dels llits als hotels balears estarà subvencionada amb fons europeus. A València hi ha hotels que s'han avançat a aquesta normativa i ja disposen de llits elevables des de fa sis anys.
L'any 2014 les kellys aconseguiren una de les seues reivindicacions. El Tribunal Suprem va sentenciar que la lesió del túnel carpià d'una cambrera de pis és una malaltia professional i no una malaltia comuna.