El cactus d’Arizona amenaça l’ecosistema endèmic de la serra d’Oriola

Aquesta planta invasora procedent de Centreamèrica suposa una pèrdua dels hàbitats i les espècies de flora

El cactus d’Arizona amenaça l’ecosistema endèmic de la serra d’Oriola
22 d'abril 2021 - 22:04

En aparença, la Cylindropuntia pallida pareix una planta normal i corrent, però en realitat és una amenaça per a la serra d'Oriola. Més coneguda com el cactus d’Arizona, està considerada com una planta invasora procedent de Centreamèrica, amb la capacitat d'expandir-se sense control, com explica Gonzalo Escudero, tècnic biòleg de l’Ajuntament d’Oriola. “Allà on cau la llavor, generarà una planta nova. Envaeix tot el territori, el que suposa una pèrdua dels hàbitats i les espècies de flora.” A més, les seues grans espines són potencialment perilloses per als animals i les persones, ha indicat a À Punt Notícies.

 

Fa més de trenta anys que es va veure per primera vegada en aquest municipi del Baix Segura i uns vint que es lluita contra ella. Entre els anys 2010 i 2013 es van fer tasques d’erradicació a la serra d’Oriola. Un informe del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria assegura que, després d'aquests treballs, no s'hi ha fet manteniment. 

La Conselleria es defensa dient que el manteniment corresponia a l'administració local. Des de l'Ajuntament d'Oriola, per la seua banda, reclamen a la Generalitat que hi actue, ja que la proliferació del cactus a la serra d'Oriola, de gestió autonòmica, afecta la muntanya de Sant Miquel, de titularitat municipal.

“Si el manteniment i el control fora efectiu, no haurien passat de nou cactus a la zona de la muntanya de Sant Miquel” afirma el regidor de Medi Ambient Damaso Aparicio. I assegura que portarà personalment els cactus a la Consellera, “perquè siga conscient del que està passant.” I afegeix que ho farà perquè és la seua obligació: “Li ho demanaré a la Consellera, però també al Ministeri i a la Comissió Europea.” 

El consistori ha anunciat l'actuació immediata sobre la muntanya de Sant Miquel. Per aconseguir-ho, el regidor ha demanat “una prosprecció concreta dels llocs on hi estan i la seua erradicació immediata.” 

El cactus Arizona avança per una serra, la d'Oriola, que també està catalogada com a zona d'especial protecció per a les aus i té en tràmit la declaració de ZEC (Zona d'Especial Conservació). 

També et pot interessar

stats