Cabanes celebra el 775 aniversari de la carta de poblament

Diversos actes culturals commemoren aquest cap de setmana la fundació del municipi de la Plana Alta.

Diversos actes culturals commemoren aquest cap de setmana la fundació del municipi de la Plana Alta.
Diversos actes culturals commemoren aquest cap de setmana la fundació del municipi de la Plana Alta.

Cabanes, a la Plana Alta, celebra tot el cap de setmana el 775 aniversari de la carta de poblament. Historiadors de renom, com el professor de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Garcia Edo, han datat la fundació del municipi el 19 de juny de 1243. Precisament Vicent Garcia Edo impartirà aquesta vesprada una interessant conferència sobre els orígens històrics de Cabanes. 

Segons Garcia Edo, la primera referència que es té de Cabanes és de l'any 1243 quan es va promulgar la carta de poblament. Tot i això, argumenta que abans ja hi havia diversos poblats i alqueries de la conquesta cristiana en el lloc que es coneix com el Castell de Miravet. De fet, el professor de l'UJI assegura que el rei Jaume I el 27 d'abril de 1225 va fer donació del terme general del Castell de Miravet al bisbat de Tortosa, encara que fins a l'any 1233 aquest territori de la Plana Alta no va passar a mans dels cristians.

De la promulgació de la carta de poblament de Cabanes i de com es va gestar la creació de la localitat en parlarà l'historiador universitari en una conferència al Casal Jove. Posteriorment, a partir de les 19:30 h es farà una cercavila des les Escoles Velles fins a la plaça dels Hostals.

La jornada d'aquest dissabte conclourà amb el concert extraordinari de la Unió Musical de Santa Cecília. Un concert que compta amb la participació de la Muixeranga de Vinaròs, i dels grups de dansa de Cabanes, del Peiró de la Pobla Tornesa, i dels Nans i Cavallets de les Danses del Corpus de Castelló.

Demà, diumenge, a partir de les 12:00 h, es farà la lectura pública de la carta de poblament a la plaça del Sitjar de Cabanes. Una carta de poblament considerada el document fundacional de l'actual vila i, per tant, segons ha dit Vicent Garcia Edo “la fita històrica més important del municipi”.  

També et pot interessar

stats