El BuloBús: la iniciativa que recorre l’Espanya rural per ajudar els majors contra les estafes en internet

Aquest autobús fa parada a Borriana (Plana Baixa) el dissabte 15 d'abril amb tallers, xarrades i una obra de teatre

Imatge del Bulobús que recorrerà els pobles d'Espanya
Imatge del Bulobús, que recorrerà els pobles d'Espanya / Maldita

Un nou autobús recorre des d’aquest dimarts i fins al pròxim dia 20 de maig una vintena de municipis rurals d’Espanya per a acostar l’alfabetització mediàtica als pobles i lluitar contra les faules i les estafes d’internet i en les xarxes socials. A través de jocs, teatre i activitats didàctiques, un grup de periodistes i experts viatjaran per a acostar materials didàctics i manuals a la gent major. La iniciativa, amb el nom “El BuloBús: ruta contra la desinformación”, naix d’una col·laboració entre la fundació Maldita.es i Google News Initiative.

"És molt important que tinguen aquestes eines perquè la base de la presa de decisions és la informació contrastada. Tot el món està connectat” ha afirmat la portaveu d’aquest projecte, Marina La Calle. Aquest operatiu estarà obert entre les 10:00 i les 14:00 hores i se situarà en un lloc públic i cèntric. S’atendrà de manera personalitzada les persones que ho requerisquen i també es farà un taller per a joves sobre desinformació i ciberseguretat als instituts dels municipis visitats. 

A més, la periodista Julia Otero narrarà una obra de teatre on es tractarà el tema dels perills de la desinformació i les seues conseqüències i oferirà claus i materials per a identificar-la.

La primera parada d'aquesta caravana tindrà lloc a La Roda (Albacete) l’11 d'abril. La ruta continuarà per Cieza (Múrcia) el dia 13 i Borriana (la Plana Alta) el pròxim 15 d'abril. Posteriorment, recorrerà diversos pobles de Catalunya, Aragó, La Rioja, Navarra, Cantàbria, Astúries, Andalusia, Castella i Lleó, Extremadura i Galícia.

La desinformació preocupa el 62% dels espanyols, segons un estudi

Segons el Digital News Report 2022 de l'Institut Reuters, el 62% dels espanyols està preocupat per la difusió de desinformació en línia. En la mateixa línia, una enquesta publicada per l'INE en 2021 constata que el 35,4% de les persones que no verifiquen possibles faules reconeix que no té els coneixements necessaris per a fer-ho, xifra que augmenta fins al 50,4% entre els majors de 65 anys. A més, d'aquest col·lectiu, més de dos milions de persones viuen en municipis rurals de menys de 10.000 habitants.

“Es parla molt de l'alfabetització mediàtica a l'escola, però nosaltres volem parar atenció als majors que viuen en municipis rurals, que se senten desprotegits davant de la desinformació en línia i que no tinguen aptituds digitals per a confrontar-la. Aquest bus contra les mentides anirà de poble en poble, fent servei públic allí on estan, per a atendre'ls”, ha assenyalat la directora de la Fundació Maldita.es, Clara Jiménez Cruz.

Per part seua, el director de Google News Initiative, Matt Cooke, ha afirmat que durant els darrers anys “s'ha demostrat que és més important que mai que les persones accedisquen a informació precisa i que puguen distingir els fets de la ficció”. 

També et pot interessar

stats