Brussel·les i el Regne Unit investiguen si Facebook competeix il·legalment en el mercat publicitari

La Comissió Europea inicia una investigació antimonopoli per a esbrinar si utilitza les dades dels seus clientes en benefici propi i el Regne Unit obri la seua

L'ús de les dades dels clients que fa Facebook fa sospitar Brussel·les
L'ús de les dades dels clients de Facebook fa sospitar Brussel·les / À Punt NTC
04 de juny 2021 - 20:41

Facebook s'enfronta des de hui a una investigació antimonopoli de la Comissió Europea (CE), que sospita que ha emprat les dades dels anunciants per a competir amb els seus propis clients en mercats com el dels anuncis classificats en línia. Una actuació que, si fora certa, representaria una violació de les normes de competència comunitàries.

Per exemple, aquesta investigació busca esbrinar si Facebook quan rep informació precisa sobre les preferències dels usuaris a través dels anuncis dels seus propis competidors, la utilitza per a adaptar-hi Facebook Marketplace.

Per la seua banda, el Regne Unit també ha anunciat que iniciarà la seua pròpia investigació sobre l'ús de dades per part de Facebook. La CE espera col·laborar "estretament" amb les autoritats britàniques, encara que siguen dues operacions en paral·lel.

Una usuària de Facebook
Una usuària de Facebook / À Punt NTC

Vora 3.000 milions de persones utilitzen Facebook al mes

"Prop de 3.000 milions de persones utilitzen Facebook al mes i quasi set milions d'empreses s'hi anuncien", ha subratllat la vicepresidenta executiva de la CE i responsable de Competència, Margrethe Vestager.

Segons Vestager, el gegant tecnològic "arreplega grans quantitats de dades de les activitats dels usuaris de la seua xarxa social, cosa que li permet dirigir-se a grups específics de clients". I això mateix és el que vol investigar Brussel·les: "mirarem detalladament si aquestes dades atorguen a Facebook un avantatge competitiu indegut, en particular en el sector dels anuncis classificats en línia", va assenyalar la comissària danesa.

Després d'una recerca preliminar, la CE ha explicat que creu que l'empresa de Mark Zuckerberg pot "distorsionar la competència”. Per la seua banda, un comunicat de Facebook ha remarcat que sempre estan "desenvolupant nous i millors serveis per a satisfer la demanda en canvi constant de la gent que empra Facebook". L'empresa també ha anunciat la seua voluntat de cooperar en la investigació “per a demostrar que no hi ha fonament".

El 2019 el jutjat mercantil número 5 de Madrid va admetre a tràmit la demanda presentada per l’OCU contra Facebook per "utilitzar dades d'usuaris sense autorització", segons l'organització de consumidors.

També et pot interessar

stats